Iota Kasırgası’nda yaşamını yitirenlerin sayısı 40’a yükseldi

Birçok bölge ile irtibatın kesildiğini ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer ölü sayısının ilerleyen günlerde artmasını bekliyor.

Orta Amerika’yı ve Kolombiya’yı vuran Iota Kasırgası’nın beraberinde getirdiği yağışlar devam ederken yaşanan can kaybı sayısı 40’a yükseldi.
Birçok bölge ile irtibatın kesildiğini ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer ölü sayısının ilerleyen günlerde artmasını bekliyor.

Kasırganın en çok ölüme yol açtığı ülkeler ise Nikaragua ve Honduras oldu. Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez uluslararası yardım çağrısında bulunarak “Büyük bir felaket durumundayız ve dünyanın ülkemizi yeniden inşa etmemize yardım etmesine ihtiyacımız var” dedi.

Bütün krizler bir arada

Dördüncü kategorideki Iota pazartesi günü Nikaragua’da karaya çıkmış ve iki hafta öncesinde etkili olan Eta Kasırgası’ndan henüz toparlanamamış bölgelere yeni bir darbe indirmişti. Eta Kasırgası da Orta Amerika’da en az 70 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Honduras’taki yetkililer yaptığı açıklamada ülkelerinin halihazırda koronavirüs ve ekonomik krizden müzdarip olduğunu, üstüne art arda gelen kasırgalar ile mücadele etmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Perşembe günü toprak kayması sonucunda enkaz altında kalan iki aileden sekiz kişinin cansız bedenine ulaşılmasıyla yalnızca Honduras’taki ölü sayısı 14’e yükseldi.

Nikaragua’da ise 21 kişi yaşamını yitirdi. Ancak birçok kişi de kayıp olarak ihbar edildi ve bu kişilerden henüz haber alınamadı.

İklim krizi kasırga şiddetini artırıyor

Araştırmalar iklim değişikliğine bağlı yükselen okyanus sıcaklıklarının kasırgaların şiddetini artırdığını söylüyor.

Honduras Başkanı Juan Orlando Hernández yaptığı konuşmada “İklim değişikliğine Orta Amerika sebep olmuyor. Ama gene de en çok biz etkileniyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR