Dünyaİklim KriziManşet

Eta ve Iota kasırgaları Honduras’ta 10 milyar dolar zarara yol açtı

0

Honduras Dışişleri Bakanı Lisandro Rosales, Orta Amerika’yı derinden etkileyen Eta ve Iota kasırgalarının ülkede yaklaşık 10 milyar dolarlık zarara yol açtığını ve dört milyon insanı etkilediğini duyurdu.

Kasırgalar geçtiğimiz ay iki hafta aralıkla meydana gelmiş özellikle Honduras’ta büyük bir yıkıma ve can kaybına sebep olmuştu. Rosales, sanal bir konferansta yaptığı açıklamada uluslararası yardım beklediklerini söyledi.

Avrupa Birliği, Latin Amerika ve Karayipler’den temsilcilerin de bulunduğu toplantıda konuşan Rosales, “Sanırım birçoğunuz Honduras’ta yakın zamanda meydana gelen felaketin boyutunu bilmiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Nikaragua’da 743 milyon dolar zarar

Yapılan açıklamada belirtilen ve Honduras’ın gayri safi yurtiçi hasılasının yarısından biraz daha azına denk gelen 10 milyar dolarlık miktarın nasıl hesaplandığı konusunda detaylı bilgi verilmedi. Ancak aynı kasırgalardan etkilenen komşu Nikaragua da zararlarının 743 milyon dolar olduğunu belirtmişti.

Honduras’ta insanlar evlerinden oldu

Kasırgalar sonucunda Honduras’ta 1.400 ev, nlarca köprü, üç milyon hektarlık tarım alanının zarar gördüğü belirtildi. Ayrıca kasırgaların beraberinde getirdiği sel felaketi  binlerce insanın evinden olmasına ve göçe zorlanmasına sebep oldu.

Rosales, birçok kişinin şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ne göçmeyi düşündüğünü söyledi.

‘İklim krizine sebep olmuyoruz ama biz etkileniyoruz’

Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez yaptığı açıklamada fırtınaları ülkenin başına gelen “en korkunç felaket” olarak tanımlamıştı.

Araştırmalar iklim değişikliğine bağlı yükselen okyanus sıcaklıklarının kasırgaların şiddetini artırdığını söylüyor. Honduras Başkanı yaptığı konuşmada “İklim değişikliğine Orta Amerika sebep olmuyor. Ama gene de en çok biz etkileniyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.