Dünyaİklim KriziManşet

Eta Kasırgası Orta Amerika’ya ölüm ve yıkım getirdi: En az 70 kişi yaşamını yitirdi

0

Orta Amerika’yı vuran ve 2020 sezonunun en şiddetli kasırgası olarak kaydedilen Eta Kasırgası beraberinde getirdiği sel felaketi ve toprak kaymalarıyla çok sayıda kişinin ölümüne yol açtı.

Yetkililer Meksika ve Kolombiya arasında kalan bölgede 70’in üzerinde kişinin yaşamını yitirdiğini, yüzlerce kişinin ise çatılarda mahsur kaldığını açıkladı.

Guatemala’da can kaybı 50’ye yükseldi

Başkan Alejandro Giammattei Guatemala’da perşembe günü itibariyle can kaybının 50’ye çıktığını buna ek olarak birçok evin ise çamur kaymaları sebebiyle enkaz altında kaldığını belirtti.

Bölgeye giden yolların da sular altında kaldığını ve çöktüğünü hatırlatan Giammattei “Şu anda bölgeye yürüyerek ulaşmaya çalışıyoruz çünkü başka bir yol yok” ifadelerini kullandı.

241 km/sa hızında karaya çıktı

Eta kasırgası salı günü 241 kilometre/saat hızında Kategori 4 olarak Nikaragua’da karaya çıktı. Daha sonra ise hızını kaybederek komşu Honduras’a doğru ilerledi.

Yetkililer Honduras’ta şu ana kadar en az sekiz ölüm gerçekleştiğini söyledi. Ancak sayı daha da artabilir çünkü beş binin üzerinde kişi barınaklarda saklandı ve 63 topluluk ile iletişim tamamen kesildi. Yapılan açıklamada bölgedeki 20 köprünün ise yıkıldığı belirtildi.

500 kişi çatılardan kurtarıldı

Hükümet tarafından yapılan açıklamada su seviyeleri yükselirken yaklaşık 500 kişinin çatılarda kurtarıldığı ancak birçok kişinin ise hala kurtarılmayı beklediği aktarıldı. Başkan Juan Orlando Hernandez, ulusal kanallara yaptığı açıklamada “Son kişi kurtarılana kadar çalışmalar devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Nikaragua’da ise iki madencinin toprak kayması sonucu can verdiği belirtiliyor. Kosta Rika’da ise evleri toprak kayması ile göçük altında kalan iki kişi yaşamını yitirdi. Kosta Rika’nın sınırına yakın Panama’nın Chiriqui kentinde ise üçü çocuk toplamda beş kişinin sel sularına kapılarak öldüğü belirtildi.

Ulusal Kasırga Merkezi tarafından yapılan açıklamada kasırganın şu anda Karayipler’e doğru ilerlediği önümüzdeki günlerde ise Küba ve güney Florida’ya ulaşabileceği aktarıldı.

Sezonun 28’inci isimlendirilmiş fırtınası

Eta, 2020 kasırga sezonunun ismi konulmuş 28’inci fırtınası oldu. Böylece 2005’teki kasırga sayısı rekoruna bu yıl da ulaşılmış oldu.

1953 yılında ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi fırtınalar için Katrina, Rita ve Wilma gibi kadın isimleri kullanmaya başlamıştı. Bu yöntem 70’lerden itibaren feminist grupların tepkisiyle karşılaştı.

Bunun ardından kasırgalara verilen kadın ve erkek isimleri eşitlenmeye çalışılsa da hala en şiddetli kasırgalara ağırlıkla kadın ismi veriliyor. Ancak 28 isimlendirilmiş fırtına ile rekor kıran 2005 yılında örgüt, var olan isimler tükendiğinde kasırgaları Yunan alfabesiyle isimlendirmeye başladı.

Eta ismi ilk kez gerçek zamanlı kullanılacak

Eta ismi ise bu yıl ilk kez gerçek zamanlı kullanıldı. Çünkü 2005 yılında gerçekleşen 28’inci fırtına sezon bitimine kadar tanımlanamamıştı. Fort Collins’teki Colorado Eyalet Üniversitesi atmosfer bilimi bölümünde araştırmacı Phil Klotzbach, New York Times’a verdiği demeçte “Eta ilk kez gerçek zamanlı olarak kullanılacak” dedi.

Klotzbach ayrıca, 2020 sezonunun 30 Kasım’a kadar bitmeyeceği düşünüldüğünde, en çok isimlendirilen fırtınalar için 2005 rekorunun kırılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.