DünyaKadınManşet

Xiomara Castro, Honduras’ın ilk kadın devlet başkanı oluyor

0
Orta Amerika ülkesi Honduras‘ın ilk kadın devlet başkanı, solcu Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi‘nin adayı Xiomara Castro de Zelaya olacak.

Ülkede Pazar günü yapılan seçimlerde Castro resmi olmayan ilk sonuçlara göre en yakın rakibi Nasry Asfura’ya 20 puan fark attı. Honduras Ulusal Seçim Konseyi‘nin (CNE) resmi olmayan ilk sonuçlarına göre Xiomara Castro de Zelaya yüzde 53,56 oy aldı. İktidardaki sağcı Honduras Ulusal Partisi‘nin adayı Asfura yüzde 33,86’da kalırken, Honduras Liberal Parti adayı Yani Rosenthal ise yüzde 9,25’te kaldı.

12 yıldır iktidarda olan, çeşitli skandallar ve yolsuzluk suçlamalarıyla sarsılan sağcı Milli Parti yenilgiyi kabul etti.

Castro, devlet başkanlığı görevini ülkede kutuplaşmaya yol açmakla suçlanan Juan Orlando Hernandez‘den devralacak.

Juan Orlando Hernandez’in kardeşi Antonio Hernandez, ABD’de uyuşturucu madde kaçakçılığı suçlamasıyla hapis yapmıştı. Devlet Başkanı Hernandez de, uyuşturucu ticaretiyle ilişkili olmakla suçlanıyordu.

Eski devlet başkanı eşi Zelaya, darbeyle düşürülmüştü

Castro’nun eşi Manuel Zelaya Honduras’ın 2006-2009 yılları arasında devlet başkanıydı ve darbeyle düşürülmüştü. O dönemden sonra yapılan iki seçimde de Castro devlet başkanlığına aday olmuş ancak seçimleri kazanamamıştı.

Castro, özellikle ülkedeki kadınlar tarafından destekleniyor.

Castro’nun gündeminde öncelikle yüksek suç oranı ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele ile ABD’ye kitlesel göç gibi çok büyük sorunlar olacak. Castro, kampanya sürecinde seçimi kazanırsa Honduras’ın katı kürtaj yasalarını gevşetmeyi ve anayasayı daha kapsayıcı olacak şekilde yeniden yazmak için Ulusal Meclis’i toplamayı önermişti.

Ülkenin “başarısız neoliberal modelinin” radikal şekilde elden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Castro, büyük servet sahiplerini vergilendirmeyi, yoksul haneler ve yaşlılar için “refah geliri”ni de vaat etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Castro’yu tebrik etti ve Washington‘un kendisiyle çalışmaktan memnuniyet duyacağını bildirdi.

Xiomara Castro de Zelaya, 27 Ocak 2022’de göreve başlayacak.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.