EnerjiManşet

İnsani Yardım Zirvesi öncesinde”Fukuşima’dan Çıkarılacak Dersler” hakkında basın toplantısı

0

Fukuşima’dan Çıkarılacak 10 Ders adlı kitapçığının hazırlığından ve basımından sorumlu komite, Birleşmiş Milletler tarafından 23 ve 24 Mayıs günlerinde İstanbul’da organize edilen ve hükümet temsilcileriyle iş ve sivil toplum çevresinden yaklaşık 5000 kişinin iştirak edeceği Dünyanın ilk İnsani Yardım Zirvesi (WHS)’nde Fukuşima’dan öğrendiklerini aktarmaya çalışacak.

40...

21 Mayıs Cumartesi günü ise bu organizasyonun öncesinde bir basın açıklaması düzenleyecek. Türkiye’de  ilk olarak  gazetemizin iklim enerji editörlerinden ve aynı zamanda Nukleersiz.org koordinatörü Pınar Demircan’ın “Fukuşima izlenimleri” serisinde  paylaşılan  kitapçık 2 yıl önce Elektirk Mühendisleri Odası (EMO)‘nın girişimiyle Türkçe’ye çevrilerek yayınlanmıştı.

Fukuşima Kitapçığı Komitesi’nin basına Çağrısı ise şöyle:

Fukuşima'dan Çıkarılacak 10 Ders kitapçığı

Fukuşima’dan Çıkarılacak 10 Ders kitapçığı

“2011 Fukuşima nükleer  felaketi  bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı afet riskleri arasında nükleer risklerin  de bulunduğunu gösterdi. 2015 yılında Japonya/Sendai’de 3.’sü düzenlenen Dünya Afet Riskleri Azaltma  Konferansı (WCDRR) kapsamında nükleer santraller hakkında bugüne dek söylenmiş  “nükleer santrallerin güvenli olduğu”  yalanının terk edilmesi gerektiği konusunda  anlaşmaya varıldı. Zira bu söylem Japonya’nın enerji politikası tarihi içinde en büyük hatası olmuştur.

Gelecekte benzer kazaların yaşanmaması  adına  Japon sivil toplum üyelerinin büyük sorumluluk duygusuyla hareket edip tüm dünyanın Fukuşima’dan öğrenmesi gerekenleri geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla hazırladıkları “Fukuşima’dan  Çıkarılacak 10 Ders” adlı kitapçık 2015 yılında basıldı ve halihazırda Türkçe dahil 14 dile çevrilmiş bulunuyor. Japonya’daki sivil toplum, nükleer santral kurma planları yapan bir ülke olarak Türkiye’nin,  Fukuşima’da  nükleer felaket sebebiyle yaşananlar üzerine düşünmesini , halkın farkındalığını arttıracak gerçek bilgileri paylaşmasını, halk sağlığını ilgilendiren riskler ve yasal düzenlemelerle sürdürebilirlik konuları üzerine gerçekçi çalışmalar yapmasını zorunlu görmektedir.

Bu perspektif doğrultusunda Türkiye nükleer santral kurma planları yaparken şu soruları gündemine almalıdır:

  • Bölgede çatışma ortamına bağlı güvenlik sorunu ve terör problemi varken nükleer santraller için güvenlik nasıl tesis edilecek?
  • Türkiye, aktif fay hatları üzerinde yer alan bir ülke olarak nükleer santral kurarsa deprem risklerinden nasıl korunacak?
  • Nükleer santralin inşası halinde balıkçılık ve tarım faaliyetleri eski haline nasıl döndürülebilecek?
  • Nükleer santralin kurulacağı bölgede yaşayanlara ne gibi sağlık riskleriyle karşılaşabilecekleri ve radyasyonun insan sağlığına etkisi anlatılacak mı?
  • Henüz Japonya’da da çözülmemiş bir sorun olan ciddi miktardaki nükleer atıkların bertarafı konusunda Türkiye nasıl bir plan yapacak?”

İstanbul’da gerçekleştirilecek bu basın toplantısıyla, nükleer santral kurma planları yapan ülkelerdeki insanların gelecekte karşılaşabilecekleri  riskler üzerine düşünmesini  sağlamak amacıyla Fukuşima’dan çıkarılması gereken derslere dikkat çekilecektir.

Basın toplantısının detayları

Tarih/Saat : 12:00 (öğle),  21 Mayıs, 2016

Yer: TMMOB Elektrik Muhendisleri Odası Istanbul Subesi, Dikilitas Mh Eren Sk No 30
Yildiz Teknik Universitesi Karsisi Dikilitas 34349 Besiktas,Istanbul

Konuşmacılar: Fukuşima Kitapçığı Komitesi :

Mr Masaaki OHASHI (JANIC), Mr Takeshi KOMINO (CWS Japan); Ms Pinar DEMIRCAN (Nukleersiz.org)

(RSVP)İletişim : Takeshi Komino, [email protected] OR Pınar Demircan, [email protected]

“Fukuşima Kitapçığı Yayın Komitesi” Mart 2015’te japonya/Sendai’de gerçekleştirilen BM Dünya Afet Riskleri Azaltma Konferansı’na yönelik hazırlık yapmış olan Japonya CSO Koalisyonu (JCC2015) tarafından oluşturulmuştur. Komite, tüm dünyadaki insanların gelecekteki nükleer felaketlere maruz kalmaması için Fukuşima’nın Mesajını sivil toplumun sesi olarak dünyaya duyurmak için bu kitapçığı hazırlamıştır.

Kitapçığın Türkçesine http://www.nukleersiz.org/raporlar dan erişebilirsiniz .

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.