Enerjiİfade ÖzgürlüğüManşet

NKP üyelerine açılan davanın ikinci duruşması başladı

0

Fukuşima Nükleer Felaketi‘nin yıl dönümünde Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) basın açıklaması yapmak ve ölenleri anmak isteyen Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyelerine açılan davanın ikinci duruşması bugün Mersin Adliyesi‘nde başladı.

Yapılmak istenen eyleme güvenlik güçleri müdahale ederken, NKP üyeleri eylemi yapamamalarına rağmen dava edilmişti.

‘Hem vatandaşa hem de devlete verilmiş bir sorumluluk’

İleri Haber‘de yer alan habere göre, dava öncesi açıklamalarda bulunan nükleer karşıtı aktivisti Avukat Sevim Küçük, yaşananlarda ciddi bir ironi ve çelişki olduğunu kaydetti:

Anayasamızda, uluslararası sözleşmelerde vatandaşın ve devletin, ‘Çevreyi koruma, geliştirme ve çevrenin kirlenmesini engelleme hakkı ve ödevi’ vardır. Bu bir sorumluluk aslında hem vatandaşa hem de devlete verilmiş bir sorumluluk aslında. Yani şimdi bu vatandaşlar çevrenin talan edilmesine, kirletilmesine, yok edilmesine yönelik herhangi bir görüşünü ileri sürmeye kalktığında dahi, aslında bunu yapmakla sorumlu olan devletin güvenlik güçleri tarafından engelleniyor. İşin içerisinde ciddi bir ironi ve çelişki var.”

Avukat Küçük ayrıca, “Başka hiçbir proje, ana konusu dışında bu kadar gündeme gelmiş midir, bilmiyorum. Biz de ısrarla bunlara vurgu yapıyoruz. 2-3 güne bir Akkuyu’da tüm hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı haberler geliyor. Santralin ilk proje ihalesinden yapım sürecine kadar olaylı başladı ve o şekilde devam ediyor. Nükleer karşıtları değil, bu hukuksuzluklara sebep olanlar yargılanmalı” ifadelerini kullandı.

‘Bu savaş doğru yolda olduğumuzu gösteriyor’

nükleersiz.org koordinatörü Pınar Demircan da twitter hesabından yaptığı paylaşımda bugün görülecek davayla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bugün Mersin NKP üyelerinin yaşam hakkını savunmalarına karşı açılmış olan dava görülecek. Devletler şirketlerden yana tavır aldıkça biz daha güçlüyüz! Çünkü yapılan haksızlığı açık olarak herkes görüyor. Çevrecilere karşı açılan bu savaş doğru yolda olduğumuzu gösteriyor…”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.