Editörün SeçtikleriKadınManşetTürkiye

[İnsan Hakları Eylem Planı-1] Kadınlar için ne vadediyor?

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip ErdoğanBeştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yargı reformu kapsamında hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’açıkladı.

Dokuz amaç 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren belgedeAile İçi Şiddet ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadelenin Etkinliğinin Artırılması” başlığı da yer alıyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden bahsedilmedi

Erdoğan, “Kişi güvenliğini sağlamaya yönelik mücadelenin en önemli unsurlarından biri de aile içi şiddetle ve kadına karşı şiddetle mücadeledir. Ülkemizde 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, kendi alanında çok ileri bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı.

Ancak bu kanunun oluşmasını sağlayan ve Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi hakkında yorum yapmadı. AKP hükümetinin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istemesi üzerine kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında eylemler düzenlemiş Sözleşme’nin kadınların hayatı için elzem olduğunu belirtmişti. Gelen tepkiler üzerine hükümet geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Fotoğraf: Elif Ünal

Ataselim: Kadınların mücadelesinin sonucu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı’nın tanıtım toplantısında kadın haklarıyla ilgili böyle konuşmasını sağlayan şey kadınların mücadelesidir” değerlendirmesinde bulundu.

Ataselim, İstanbul Sözleşmesi’nden bahsetmese bile “Tıpkı bizim söylediğimiz gibi 6284’ün ne kadar önemli olduğunu söyledi. Onu dinleyenler de bunun ne kadar önemli olduğunu ve bizim haklılığımızı gördü” dedi.

‘Taleplerimizden bazıları yer alıyor’

Eylem Planı’nda kadınlara yönelik şiddetin azaltılması için açıklanan maddeleri oldukça olumlu karşıladığını belirten Ataselim, “Eksik olan çok şey var tabii ama bazıları İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan, bazıları da bizim uzun zamandır talep ettiğimiz maddelerden oluşan öneriler de yer alıyor” dedi.

Eylem Planı’nda hangi maddeler var?

  • Eşe karşı işlenen suçlarla ilgili kanunda öngörülen cezayı artıran sebepler, boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişletilecek.
  • Tek taraflı ısrarlı takip fiilleri ayrı bir suç olarak düzenlenecek ve böylelikle mağdurlara sağlanan güvence artırılacak.
  • Cinsel saldırı mağduru kadınların ikincil örselenmelerini önlemek amacıyla hastanelerde oluşturulan özel merkezler/kadın destek birimleri yaygınlaştırılacak.
  • Aile içi şiddet ve kadına karşı şiddetten kaynaklanan suçların etkin bir şekilde soruşturulması amacıyla kurulan özel soruşturma büroları ülke genelinde yaygınlaştırılacak.
  • Şiddet mağduru kadınların hak arama yollarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için Ceza Muhakemesi Kanunu 234’üncü maddesi uyarınca avukat görevlendirilmesi imkânı getirilecek, adli yardım hizmetlerinden yararlanma koşulları kolaylaştırılacak.
  • Aile içi şiddet bürolarında görevli Cumhuriyet savcıları ile tedbir kararlarına bakmakla görevli hâkimlere uygulama birliğinin sağlanması için düzenli olarak eğitim verilecek.
  • Tehdit altındaki kadınların daha etkin korunmasını sağlamak için önleyici ve koruyucu kapasite artırılacak ve bu kapsamda teknolojik imkânlardan da azami ölçüde yararlanılacak.
  • Haklarında uzaklaştırma kararı verilenler başta olmak üzere, aile içi şiddet veya kadına karşı şiddet uygulayanların rehabilitasyonu sağlanacak, bu amaçla öfke kontrolü ve stres yönetimi gibi etkili programlar geliştirilecek.
  • Boşanma sürecinin taraflar ve çocuklar üzerindeki olası olumsuz etkilerini en aza indirebilmek, özellikle çocukla kişisel ilişkinin sağlıklı yürütülmesini sağlamak amacıyla süreç hakkında taraflar ve çocuklar bilgilendirilecek ve ihtiyaç duyanlara psikososyal destek sağlanacak.

Fotoğraf: Elif Ünal

‘Soruşturma bürolarının açılması gerekiyor’

Şu anda boşanmış eş tarafından şiddete uğrayınca herhangi biri gibi ele alındığını belirten Ataselim, “Eşe karşı işlenen suçlarda öngörülen cezayı artıran sebeplerin boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişletilmesi önerisini olumlu buluyoruz” yorumunda bulundu.

Özel soruşturma bürolarının açılmasını da desteklediklerini belirten Ataselim, “Biz tam ‘kadın cinayetleri için etkin soruşturma yapılmalı’ dediğimiz dönemde ‘özel soruşturma büroları açacağız’ denildi” ifadelerini kullandı.

Birçok kadın cinayetinin etkili soruşturma yürütülmediği için aydınlatılamadığını hatırlatan Ataselim, bu sayede takibin daha iyi yapılabileceğini ve büroların cezasızlığın önüne geçmede etkili olabileceğini söyledi.

‘Uygulanmasını gene mücadele ile sağlayabiliriz’

Eylem Planı’nda yapılan açıklamaların sadece vaat şeklinde kalmamasını sağlayacak olanın gene mücadele olduğunu belirten “Biz ancak mücadele ile hepsinin uygulanmasını sağlayabiliriz” ifadesini kullandı.

Fidan Ataselim, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde yapılacak eylemi hatırlattı.

Platform tarafından yapılan çağrıda “Bu ay kaç kadın öldürüldü, açıklamıyoruz. Veri açıklamamıza gerek kalmadığı, hiçbir kadının öldürülmediği bir dünyayı kurmak için 5 Mart 18:30’da Beşiktaş’ta buluşuyoruz” ifadeleri kullanılıyor.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.