Manşet

HSK’dan sosyal medya rehberi: Hakim ve savcılar ‘titiz’ ve ‘ihtiyatlı’ olacak

0

Hakim ve Savcılar Kurulu(HSK), Yargı Etik Bildirgesi kapsamında hakim ve savcılar için sosyal medya kullanım rehberini yayımladı. İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında hayata geçirilen bildirge, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘ın “Ben hakim veya savcı olsam sosyal medya kullanmam” açıklamasının ardından geldi.

Bakan Bozdağ, üç gün önce düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısı‘nda “Herkes ister başka isim, ister gerçek isim altında kullansın; sizin yorumlarınızdan, değerlendirmelerinizden, kanaatlerinizden, sizin hakkınızda fikir sahibi oluyor ve ona göre de size olan güveni sarsılıyor. Kendine yakın gören olduğu gibi uzak gören oluyor ve buna izin vermemeliyiz. O nedenle takdir size ait ama bu konuda büyük bir hassasiyeti yargı mensuplarımızdan beklediğimi de buradan ifade etmek isterim” açıklamasında bulunmuştu.

Türk Yargı Etiği Kapsamında Sosyal Medya Kullanım Rehberi” isimli 5 sayfalık rehberde, hakim ve savcıların sosyal medyayı nasıl kullanması gerektiğine dair uyarılar yer aldı.

Buna göre, hakim ve savcılar resmi e-posta adreslerini sosyal medya kimliği oluştururken kullanmayacak, kullanacağı sosyal medyayı, profil resmini ‘dikkatli’ seçecek ve arkadaşlık istekleri konusunda seçici davranacak.

Rehberde, “Sosyal ağlara üye olmak özel hayat ve ifade özgürlüğü alanına giriyor olsa da, bunların kullanımı ihtiyatlı olmayı, kullanım ve işleyiş koşulları hakkında iyi bilgilenmeyi gerektirmektedir” denildi.

Hakim ve savcıların sosyal medya profillerinde görev unvanlarına ve çalıştıkları kurum bilgisine yer verilebileceği bilgisi yer alan bildirgede, “Profil fotoğraflarını; bağımsızlık ve tarafsızlık görünümlerini, mesleki saygınlıklarını ve bir bütün olarak yargıya olan güveni tartışmaya açmayacak şekilde seçmeye özen gösterirler” ifadesi yer aldı.

Hakim ve savcıların ‘dahil oldukları sosyal medya ve ağların, bağımsızlık ve tarafsızlık görünümlerini, mesleki saygınlıklarını ve bir bütün olarak yargıya olan güveni tartışmaya açabilecek bir ortama dönüşmesi durumunda üyeliklerini sonlandırmaları’ söylenen rehberde ayrıca “İfade özgürlüklerini siyasi mesaj içerebilecek veyahut öyle algılanabilecek şekilde kullanmazlar” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.