EmekManşetVideo

İliç’teki altın madeninde işçiler de isyan bayrağını çekti

0

Erzincan‘da siyanürlü solüsyonun yırtılan bir borudan sızmasıyla gündeme oturan İliç’teki Amerikalı ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding‘in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni, bu kez de işçilerin eylemiyle gündeme geldi. Anagold Altın Madeni şirketinin alt işvereni olan ÇiftAy Madencilik’te çalışan 900 işçi, banka promosyon hakkı ödenmediği için tepki gösterdiklerini ve bunun sonucunda işten atılma tehditlerine kadar varan bir sürecin işletildiğini duyurdu. Yaklaşık 16 kişinin işten çıkarıldığı bildirildi.

Erzincan halkı siyanür soluyor
İliç’teki siyanür sızıntısıyla ilgili TTB’nin başvurusuna takipsizlik
İliç’teki siyanür sızıntısı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde: Ekokırım ve insanlık suçu işlendi
Erzincan’daki arazilerin yarısı maden ruhsatlı: İliç’te ölü ve sakat doğumlar

Haklarının ödenmemesi nedeniyle işverenlerle görüşmeler yaptıklarını belirten işçiler, bugüne kadar net bir gelişme kaydedilmediğini aktardı:

“Ne kadar, ne miktar promosyon alacağız ve ne zaman ödenecek, hala belli değil. Başka kurum ve işletmelerle kıyaslandığında bize teklif edilen bedellerin çok düşük olduğuna ilişkin itirazlarımız sonucunda birkaç haftadan bu yana en son üç yıllığına toplam 6 bin 250 lira rakamları telaffuz edildi. Bu rakamın çok yetersiz olduğu ve kabul etmemekte kararlı oluşumuz üzerine bugünden başlayarak bazı arkadaşlarımız işten atılmaya kalkışıldı.”

Haklarını her aradıklarında işten atılma tehdidiyle karşılaştıklarını belirten işçiler haksız ve orantısız dayatmalar karşısında hep birlikte tüm yasal karşı koyma haklarını kullanacakları konusunda kararlı olduklarının mesajını verdi ve ekledi:

“Ayrıca hak ve nefaset ölçülerinde başta promosyon hakkımız olmak üzere tüm alacaklarımızın peşini bırakmamakta tüm işçiler, İliç halkı ve tüm emek dostlarıyla mücadele etmekte kararlıyız.

İşverenimiz ÇİFTAY İLİÇ Şantiyesi Müdürlüğü yönetimi ve üst işverenimiz ANAGOLD’a sorunları daha da büyütmeden hakkaniyet ölçüleri içerisinde görüşerek çözümlemeye davet ediyoruz.

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.