‘İklim savaşında’ bazı kritik kararlar bir yıl daha ertelenebilir

Glasgow'dan çıkan ilk taslak metin Paris Antlaşması çerçevesi kapsamında sunulan ve NDCler olarak adlandırılan en .yeni 2030 hedeflerinin ya da yükümlülük planlarının hala yeterince ileri gitmediğini gösterdi.

Glasgow’daki (BMİDÇS) İklim Konferansı’nda neler olduğunu merak ediyorsanız, çok özet olarak, bazı görüşme konularında durum büyük olasılıkla şöyle şekilleniyor:

Dün gece yarısı yayımlanan ilk taslak metne göre, özetle, ülkelerden iklim değişikliği savaşımına karşı sunmaları gereken yeni ya da güçlendirilmiş ulusal olarak belirlenmiş katkı belgelerini (NDCler) 2022 yılının sonuna kadar -başta 1.5-2 °C gelmek üzere- Paris Antlaşması’nın hedeflerine uygun hale getirmeleri istenecek.

Glasgow’daki nihai bir karar belgesi üzerinde anlaşmaya yönelik resmi görüşmeler sürerken, yeni bir İklim Eylemi İzleyici çalışması (Climate Action Tracker study), Paris Antlaşması çerçevesi kapsamında sunulan NDCler olarak adlandırılan en .yeni 2030 hedeflerinin ya da yükümlülük planlarının hala yeterince ileri gitmediğini gösterdi. BM’nin Glasgow görüşmelerinden önce öngördüğü 2.7°C’ye oranla daha düşük olmakla birlikte yine de Yerküre’yi 2.4 °C’lik bir küresel ısınmayla karşı karşıya bıraktılar

Öte yandan, Glasgow’a katılan hükümetler, uzun vadeli yükümlülükleri ve net sıfır hedefleri de dâhil olmak üzere duyurdukları her şeyi yerine getirirse, küresel yıllık ortalama yüzey sıcaklıkları yalnızca 1.8°C kadar artacaktır.

‘Net sıfır’ belirsizliğine devam

BM Çevre Programı (UNEP), Glasgow BMİDÇS Konferansı sırasında ve hemen öncesinde yapılan yeni NDClerin ve net sıfır yükümlülüklerinin, başta karbondioksit (CO2) öngörülen sera gazı salımları ile iklim açısından güvenli bir gelecek arasındaki boşluk ya da salım açığı üzerinde yalnızca kademeli bir etkiye sahip olacağı sonucuna vardı. Bu ise, ayrıntıların eksikliği, evrensel salım raporlama ve doğrulama sistemleri ve 2030 sonrası hedeflerin yetersizliği nedeniyle, “net sıfır yükümlülüklerinin ulaşılabilir olup olmayacağı konusu belirsizliğini koruyor” anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR