Japonya 2050 yılı için net sıfır emisyon taahhüdünde bulunacak

nukleersiz.org Koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan'a göre Japonya'nın enerji arzını planlaması ve sıfır karbona yönelmesi sevindirici olsa da nükleer enerjiye ayrılan payın fosil yakıtlardan çıkışla birlikte artma ihtimali soru işaretleri taşıyor.

Japonya hükümeti 2050 yılı için sera gazı emisyonlarını net sıfıra düşürme taahhüdünde bulunmayı planlıyor.

Nikkei Asia’nın aktardığı habere göre yeni hedef Başbakan Yoshihide Suga tarafından önümüzdeki hafta milletvekillerine hitaben yapacağı konuşmada kamuoyuna duyurulacak.

Bu yeni hedef doğrultusunda elektrik, otomobil ve çelik endüstrisindeki şirketlerin uluslararası sözü yerine getirebilmek için daha katı önlemler alması gerekeceği anlamına geliyor.

Önceki hedef yüzde 80 azaltımdı

Geçmişte ülke 2050 yılına kadar emisyonlarını yüzde 80 azaltacağını, yüzyılın ikinci yarısında ise mümkün olduğu kadar çabuk neredeyse sıfır emisyona ulaşacağını duyurmuştu.

Geçmişteki bu hedef, net bir zaman çizelgesinin sunulmaması, belirsiz olması ve çevre sorunlarıyla başa çıkmada isteksiz görünmesinden dolayı çok fazla eleştiri toplamıştı.

1,5 derece ısınmayla sınırlamak için

Aralarında Japonya’nın da bulunduğu imzacı devletlerin Paris Anlaşması çerçevesinde gezegendeki sıcaklığı endüstri öncesi dönemine kıyasla 1,5 derece ısınma sınırında tutmak için harekete geçmesi gerekiyor.

Bu kapsamda Avrupa Birliği de 2050 yılında emisyonlarını net sıfır hale getireceği taahhüdünde bulunmuştu.  Hedefe ulaşmak için Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya, büyük miktarda sera gazı salan kömürlü termik santralleri kaldırmaya karar vermişti.

Mevcut enerji planında değişikliğe ihtiyaç var

Japonya’nın da bu tarihte verdiği sözü tutabilmek için 2021 yazında revize edeceği enerji planını büyük ölçüde değiştirmesi gerekiyor.

Mevcut plan 2030 mali yılına kadar Japonya’nın elektrik talebinin yüzde 20 ile yüzde 22 arasındaki miktarının nükleer enerjiden sağlanacağını belirtiyor.

Planda ayrıca güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjinin ise toplam talebin yüzde 22 ile yüzde 24’üne denk geleceği, geri kalan yüzde 56’lık enerji talebinin ise kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz gibi fosil yakıtlarla çalışan termik santrallerden geleceği belirtiliyor.

Demircan: Japonya hatalardan ders almıyor

Ne var ki, Japonya’nın Paris Anlaşması’na uyum sağlayan şekilde enerji arzını planlaması sevindirici olmakla birlikte nükleer enerjiye ayrılan payın fosil yakıtlardan çıkışla artma ihtimali soru işaretleri taşıyor.

Japonya’nın plana uyum adına nükleer enerjide ısrar etmesini “her türlü enerji kaybı” olarak niteleyen Yeşil Gazete yazarı ve nükleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan‘a göre ise Japonya hatalarından ders almıyor.

‘Nükleer olmadan enerji sıkıntısı çekmemişti’

Fukuşima Nükleer Felaketi’nin meydana geldiği 2011 yılından günümüze  çalışabilir durumdaki reaktör sayısının önce 53’ten 43’e , ardından 37’ye düşürüldüğünü  bugün ise yalnızca 9 reaktörün yeniden devreye alınmış olduğunu söyleyen Demircan şu hatırlatmada bulunuyor:

2019 yılında  ülke, ihtiyacı olan enerjinin yüzde 7,5’unu nükleer enerjiden karşıladı bununla beraber  2013-2015 yılları arasında ise nükleer enerji üretimi hiç olmamasına rağmen herhangi bir  enerji sıkıntısı çekmedi .

’22 reaktörün açılması için uğraşıyor’

Demircan sözlerine “Japonya’da nükleer lobinin ilk etapta 22 reaktörün açılması için uğraşıyor ancak, gerek yolsuzluklara bağlı olarak bazı tesislerin davalık olması  gerekse deprem ve terör risklerinin güvenlik kriterlerine uymaması nedeniyle bu tesislerin açılması şimdiye kadar mümkün olmadı” şeklinde devam ediyor.

Demircan, Fukuşima Nükleer Felaketi‘nin toplam maliyetinin bugün  1 trilyon dolara ulaştığını ancak etkisi yüzlece, binlerce yıl belki daha da uzun sürecek olan radyoaktif kirlilik nedeniyle bu maliyetlerin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceğinin akılda tutulması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor:

Hatta Fukuşima’da  tarumar olan reaktörlerin yerin altından çıkarılması ve santrallerin söküm süreçleri ekleneceği için Japonya halkını hesaplanamayan başka maddi külfetler bekliyor.

Bu noktada sırf sermaye açısından bile  radyoaktif kirliliğin bertarafı ve atık sorunlarının maliyetleriyle karşılaşmanın Japonya için Türkiye dahil tüm yurt dışı nükleer enerji yatırımlarından çekilmeyle neticelendiğini de hatırlatmak isterim.

‘Karbon emisyonlarının hesaplanmasıyla sınırlı kalmasın’

Maddi maliyetlerin yanı sıra  canlı yaşamına, insan sağlığına tüm bir ekosisteme verilen hasarın da gözardı edildiğini belirten Demircan, Japonya’nın bugün 1 milyon 200 ton radyoaktif atık suyu denize boşaltma girişimlerine de işaret ederek karbon emisyonlarını hesapladığı gibi radyasyon yayılımını ve hatta nükleer santrallerin kurulması ve işletilmesi için atık süreçleri dahil ilgili tüm süreçlerdeki karbon adımlarını da hesaplaması gerektiğini ifade ediyor .

Pınar Demircan, ülkenin tüm nükleer santrallerini derhal Almanya gibi kapatmayı planlaması gerektiğinin altını çiziyor ve sözlerini şu şekilde sonlandırıyor:

Eko-kırımın paha biçilmez maliyetini idrak edemeyen sermaye için ise önerim  radyoaktif kirliliğin neden olduğu 1 trilyon doları aşkın maliyete bakarak hükümet  böyle bir meblağı teşvik olarak verseydi doğa dostu ve doğru  projelendirmelerle kaynağını doğadan alan, kaynağında sonsuz  rüzgar ve güneş enerjisine ne kadar daha yatırım yapabilirdim sorusunu kendilerine sormaları ve potansiyel ‘1 trilyon dolarları’ düşünmeleri.

Son olarak Demircan “Sermaye bugünkü şartlarda  kendine fayda sağlamaktan vazgeçmeyeceği  için yatırımların  olabilecek en zararsız şekilde yapılmasıyla fosil ve nükleer felakete daha fazla batmadan doğayla  uyum  içinde bir dünyanın inşa edilmesi mümkün” ifadelerini kullanıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

Kedilere kezzap ve asit döken saldırgana sekiz yıl hapis cezası

Eyüpsultan'da sokakta yaşayan kedilerin üzerine asit ve kezzap dökerek öldüren ve yaralayan Murat Özdemir, üst sınırdan ve indirimsiz cezalandırıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR