Dünyaİklim KriziManşet

[İklim Liderleri Zirvesi] Bolsonaro: 2030’a kadar yasadışı ormansızlaştırmayı sonlandıracağız

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi İklim Liderleri Zirvesi, Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in açılış konuşmalarıyla başladı.

Zirvenin “İklim Hırsını Artırmak” isimli oturumunda Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro konuşma yaptı.  Konuşmasında Brezilya’nın tarihsel olarak bir iklim lideri olduğunu, kendisini iklim değişikliğiyle mücadele etmeye ve geçmişte haklarında ırkçı yorumlar yaptığı yerli ve geleneksel topluluklarla ilişki kurmaya adadığını söyledi.

İki önemli hedef açıklayan Bolsonaro, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Brezilya Başkanı yaptığı konuşmada bir yıl öncesinde sıfır emisyona ulaşma hedefinin 2060 olduğunu ve kısa sürede bunu ileri bir seviyeye taşımayı başardıklarını belirtti.

Brezilya finansal destek arayışında

Bolsonaro’nun konuşmasında açıkladığı ikinci hedefi ise 2030 yılına kadar Amazonlar’daki yasa dışı ormansızlaştırmayı sona erdirmek oldu.

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles, şubat ayında yaptığı açıklamada Amazon’un korunması için ABD’den finansal destek arayışında olduklarını dile getirmişti.

Salles, 14 Nisan’da ise batılı ülkelerden ülkedeki ormansızlaşma sorunun bir yılda yüzde 30-40 civarında azaltılması için 1 milyar dolar tutarında yardım talebinde bulunduklarını açıklamıştı.

Aralarında Leonardo DiCaprio, Jane Fonda, Katy Perry ve Joaquin Phoenix‘in de bulunduğu 35 sanatçı ve oyuncu, ABD Başkanı Joe Biden’a mektup yazarak Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile herhangi bir çevre anlaşması imzalamaması için çağrı yapmıştı.

Amazonlarda yangın

Orman kaybı 12 yılın en yüksek seviyesinde

Amazonlar’daki orman kaybı Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun iktidara geldiği zamandan bu yana hızlandı. Brezilya lideri, dünyanın en büyük yağmur ormanlarında tarım ve madencilik faaliyetlerini teşvik ediyor.

Ülkenin uzay kurumu Inpe‘nin verilerine göre Ağustos 2019 – Temmuz 2020 döneminde 11.088 kilometrekarelik orman alanı yok edildi. Bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,5’lik artış anlamına geliyor.

İklim Liderleri Zirvesi programı

Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in açılış konuşmalarıyla başlayan zirve Youtube hesabı üzerinden canlı olarak takip edilebiliyor. Anlık olarak İngilizce, Çince, Arapça, Fransızca, Rusça ve İspanyolca çeviri de yapılıyor.

“İklim Hırsını Artırmak” isimli saat 15.00 ile 17.30 arasında gerçekleşecek ilk oturumda birçok dünya liderinin yanında Recep Tayyip Erdoğan da konuşmacı olarak yer alıyor.

Günün devamında sırasıyla “İklim Çözümlerine Yatırım”, “Adaptasyon ve Azaltım” ve “İklim Güvenliği” başlıklı oturumlar gerçekleşecek.

23 Nisan programı da gene Türkiye saati ile 15.00’da “İklim İnavasyonunu Açığa Çıkarmak” oturumuyla başlayacak.  Sonrasında da “İklim Eyleminin Ekonomik Fırsatları” başlığı altındaki konuşmalar gerçekleşecek. Programa ait detaylara bu adres üzerinden ulaşmak mümkün.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.