İklim KriziManşet

İtalya’da tarihi kuraklık: Acil durum ilan edildi

0

İtalya, son yılların en ciddi kuraklığıyla karşı karşıya. Ocak ile mayıs ayları arasında, 1800’lü yıllardan bu yana en düşük yağış rekorunun kırıldığı ülkenin en uzun nehri Po‘da su seviyesi son 70 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Geçen kış bölgenin aldığı kar yağışı da mevsimsel ortalamanın yüzde 50 altında gerçekleşmişti. Bu, 20 yılın en düşük seviyesi. Nehri beslemek için rezervuar görevi gören Alpler‘in buzulları da her yıl küçülüyor. Po Nehri’nin doğduğu, Fransa sınırına yakın bir dağ olan Monte Viso’da, permafrost eriyor ve kayaların parçalanmasına neden oluyor.

İlgili haber: İklim Krizi: İtalya’nın en uzun nehri Po kuruyor, tarım alanlarını deniz suyu basıyor

Ülkedeki Tarım Üreticileri Konfederasyonu da bu yıl yüzde 30 ile yüzde 40’lık ürün kaybı beklediklerini duyurdu. Bu nedenle, tarım sektöründe ekonomik kaybın 3 milyar Euroyu bulacağı tahmin ediliyor.

Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala ise birçok kuraklık tedbiri aldıklarını açıkladı. Tedbirler arasında kentteki süs havuzlarının suyunun kesilmesi, yeni dikilen ağaçlar dışında kamuya ait alanlardaki çimler ve yeşil alanları sulayan fıskiyelerin kapatılması bulunuyor.

Sala vatandaşlardan da bitkileri temizlemek ve sulamak için içme suyu kullanımını en aza indirmelerini istedi.

Yeni sıcak dalgası uyarısı

Kuraklık nedeniyle Milano’nda da içerisinde yer aldığı Lombardiya bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini belirten Sala, sıcaklıkların haftalardır 30 santigrat derecenin üzerinde olduğunu ve yakın zamanda yeni bir sıcak dalgasının beklendiğini söyledi.

“Kuraklık acil durumu devam ediyor ve önlemler alınmalı” diyerek herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Belediye Başkanı, ayrıca enerji tüketimini azaltmak ve dolayısıyla elektrik kesintisi riskini azaltmak için ofis, dükkan ve evlerdeki klimaların 26 derece ve üzerinde tutulması gerektiğini de kaydetti.

Başpiskopostan yağmur duası

Bu arada Başpiskopos Mario Delpini de Milono’nun eteklerindeki çiftçi topluluklarına hizmet eden üç kiliseyi ziyaret etti, kilise görevlileriyle birlikte yağmur duasına çıktı.

Aziz Martin Olearo di Mediglia Kilisesi’nin önündeki bir tarlayı kutsamak için kutsal suyu kullanan Delpini, insanın doğayla ilişki biçimindeki savurganlığa dikkat çekerek, doğal kaynakların israfı ve sömürülmesinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, olağandışı sıcaklık ve yağış eksikliği İtalya’daki krizin şu andaki sorumlusu olsa da, İtalya Ulusal İstatistik Kurumu’nun (ISTAT) tahminlerine göre, ülkedeki su dağıtım altyapısının büyük ölçüde eski ve bakımsız olması nedeni de mevcut su sıkıntısında büyük rol oynuyor. Kurum,  her yıl dağıtım şebekelerindeki içme suyunun yüzde 42’sinin borulardaki sızıntılar nedeniyle kaybedildiğini açıkladı.

 

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.