Doğa MücadelesiEkolojiManşet

İkizköy’de üçüncü bilirkişi keşfi: Akbelen’in korunmasına yönelik bir rapor bekliyoruz

0

MUĞLAMilas’a bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın mücadelesi sürerken geçen ay verilen yeniden bilirkişi incelemesi kararı için dün keşif gerçekleştirildi. 

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) iki termik santrale kömür sağlamak için genişletilmek istenen kömür madeni sahası için yapılan keşif öncesinde İkizköy Çevre Komitesi çağrısıyla vatandaşlar bölgede toplanarak keşif heyetini karşıladı. 

CHP Muğla Milletvekilleri Burak Erbay ve Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, Milas Belediyesinin ve Bodrum Belediyesi’nin de avukatları TMMOB Elektrik ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri de keşfe katıldı. 

Çevre aktivistleri keşif süresince heyetle birlikte alanda bulundu. Keşifte heyetin her noktada inceleme yaptığına şahit olduklarını belirten ekoloji aktivistleri keşif sonrası bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vermiş olduğu maden işletme izni iptal davasının üçüncü kez keşfinin gerçekleştiği Akbelen’de yapılan açıklamada “Aslında her seferinde buradaki ekolojik yaşamı, haklılığımızı göstermeye çalıştık” denildi ve eklendi:

“Bugünkü keşifte uzmanlarımızla birlikte olayın tüm boyutlarını bilirkişi heyetine, mahkemeye gösterdik. Bu keşfin başka bir özelliği daha vardı. Ne yazık ki sendikanın örgütlediği bir protesto ile karşılaştık.”

Buna karşın herhangi bir tartışmaya girilmediğini belirten çevre aktivistleri kendi davalarını, Akbelen’i, savunmaya devam ettiklerini aktardı. 

Bilirkişi heyetine mücadelelerini anlattıklarını dile getiren aktivistler açıklamada “Bizler bu davanın ne olduğunu anlattık. 1990’lardan bu yana bir hukuki mücadelenin olduğunu anlattık. 2005 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu ihlal kararının uygulanmadığını anlattık. Bundan sonraki her süreçte sapılacak her türlü hukuki müdahalenin önüne geçeceğimizi anlattık. Bundan sonrası artık bilirkişilere kalmış bir şey. Bunun doğru işleyeceğini umuyoruz. Akbelen Ormanı’nın korunmasına yönelik bir rapor gelmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İkizköylülerin Avukatı İsmail Hakkı Atal ise şirketin keşif boyunca Zeytin Kanunu’na ilişkin hiçbir bilimsel ve hukuki argüman sunamadığını ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zira bu imkansız Zeytin Kanunu bugün bizim en büyük en önemli dayanağımızdır. Ne kadar yönetmelik çıkartılarsa çıkarsınlar Zeytinciliğin ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun Akbelen Ormanı’nın en büyük güvencesi. Diğer taraftan şirket Akbelen Ormanı’nı yok edecek olursa Bodrum’un da içme sularını nasıl yok edecek. Argümanımıza hiçbir savunma getiremedi. Ayrıca 50 bin dönümlük yok ettikleri çoraklaştırdıkları, zehirledikleri , Mars yüzeyi haline getirdikleri alanda da kaç dönümü rehabilite ettiklerine ilişkin cevap veremediler.”

YK Enerji’nin geldiğinden beri hiçbir şeyi rehabilite edemediğini aktaran Atal, “Bir de bugünkü keşifte iklim değişikliğiyle ilgili ulusal eylem planı kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda yapılan toplantı doğrultusunda kömürlü termik santrallarının kapatılma programının mahkeme dosyasına gönderilmesini talep ettik. 2022 sonunda Bakanlık kapatma takvimini açıklayacak. Belki de bir ila iki sene sonra kapatacağı ortaya çıkacak. Ve Yeniköy Kemerköy Termik Santrali belki de bu dava sonuçlanmadan temelli kapatılacak” dedi.

Vatandaşlar keşif sonrasında yaptıkları açıklama esnasında “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” ve  “Akbelen için adalet” sloganları attı. 

 Ne olmuştu?

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için   Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül 2021’de bölgede keşif gerçekleştirmişti.

7 Eylül 2021: Akbelen’de ilk keşif

İlk keşif sırasında Murat Yüksel isimli hakimin davacı avukatlara ‘ruh hastası’ diyerek hakaret etmesi,  hem bölgedeki hukukçular hem de aktivistler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara  hakaret etmesi nedeniyle  avukatlar Arif Ali Cangı,  İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.

1 Mart 2022: Akbelen’de ikinci bilirkişi keşfi

İkinci inceleme öncesi Resmi Gazete‘de yayınlanan maden  yönetmeliğindeki  değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmıştı. Sosyal medyada yankı uyandıran değişiklik, #ZeytinİçinAdalet ve #AkbelenİçinAdalet etiketleriyle birçok paylaşım yapılmıştı.

Kömür madeni açılmak istenen Akbelen Ormanı’nda protestolar eşliğinde bilirkişi incelemesi

Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı şöyle demişti:

“Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere.”

Bilirkişilerden dördü kömürün bölgeye geri dönülmez zararlar vereceği görüşünü verirken; ikisi ekolojik yıkım olacağını ancak enerji ihtiyacı nedeniyle madene açılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.