Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

İki video tek anlam: Preslenmiş absürtlük

0

Adana ile bağı olsun olmasın hemen hemen birçoğumuzun bildiği tanınmış bir içerik üreticisi var! Adı Mahsun, diğer bir adıyla Röportaj Adam. İlk olarak kumar oynamak amacıyla siyasi parti kuran Adanalı girişimcileri tiye aldığı parodisiyle tanıdığım Röportaj Adam’ın biraz kurcalayınca, ürettiği birçok içeriğin oldukça eğlenceli olduğunu fark ettim. Zaman zaman açar izlerim.

Geçtiğimiz günlerde de muhtemelen yeni olan bir içeriğini izledim. Özel olarak açıp “ne paylaşmışlar?” “yeni bir içerik var mı?” diyerek de bakmadım üstelik. Twitter’da paylaştığım bir twit üzerine birkaç arkadaşın aynı anda özel mesaj yoluyla benimle bu videoyu paylaştığı için izledim. Gayet de güldüm ancak benim paylaştığım tehlikeli olduğu kadar problemli olan twitteki içerik ne yazık ki o kadar komik değildi. Röportaj Adam’ın muhtemelen “Doğa için çal” temalı müzikal girişimi tiye aldığı parodisi olan “Allah İçin Sus 1 – Gesi Bağları / Dere Geliyor Dere” isimli çalışmaya şuradan ulaşabilirsiniz.

Plastik güzellemesinde kullanılan çocuklar

Gelelim oksimoron bir içerik olmasının yanında manipülasyon, gençlerin ve çocukların alet edilmesi (-ki literatürde buna istismar deniliyor) ve berbat prodüksiyona sahip olan bir  diğer videoya. Türkiye’nin plastik endüstrisinin en büyük lobi grubu olan bir vakfın ürettirdiği ve Röportaj Adam’ın gördüğü anda “Allah İçin Sus” benzeri bir içerik üreterek tiye alması yüksek olası olan bu video, manipülasyonun kâr için nasıl da kolaylıkla yapılabileceğini ve istenildiği şekilde de çoluk çocuğun kolayca nasıl alet edilebileceğinin açık bir ispatı niteliğinde. Tek suçları ilgili lisede okumak olan bir grup çocuğun, muhtemelen öğretmen yönlendirmesiyle “hadi biz de bir şeyler yapalım” diye giriştiği güzel seslerinin belki de ilerde dönüp baktıklarında “ne yapmışız biz ya” diyecekleri ve pişman olacakları bir işe alet olması oldukça vahim!

Şarkının sözleri her bir satırı bilimsel bilgiyle çürütülmüş ve aksi ispatlanmış olmasına rağmen birkaç kere tekrarlanmış:

Küresel ısınma ve iklim krizi
Sular seller ve eriyen buzullar
Kulak ver dünyaya bak ne diyor sana

Presle presle iyi bir geleceğe
Presle presle çevre gönüllüsüyüm
Presle presle doğa hepimiz için
Presle presle tertemiz bir çevreye

Plastik hayatın vaz geçilmezidir
21. yüzyılın malzemesidir
Okulda arabada uzayda ve her yerde
Denize sokağa değil geri dönüşüme

Karbon ayak izin daha az olsun
Kamyon ayak izin daha az olsun
Presle çöpünü yolla öyle kutuya
Gelecek nesiller sağlıklı doğsun

Plastiğin de üretiminde kullanılan petrolün iklim krizinin asıl nedeni olduğunu artık kundaktaki çocuğun bile bildiğini düşündüğümüzde ortada nasıl bir akıl tutulmasının olduğunu da anlamak mümkün. Aslında akıl tutulması değil tabii. Bu videoyu çekme fikrinin sahipleri de bunu gayet iyi biliyor. Nasıl ki tek kullanımlık dükkanı açarak çağın gerisinden gelebiliyor ve bunu da pişkince savunabiliyorlarsa muhtemelen bu son videoda da benzer bir pişkinlik sergilemişlerdir.  Çünkü video sonunda tamamen spekülatif olan ve kimden alındığı bile belli olmayan dayanaksız bilgilerle desteklenen bazı veriler bile paylaşılmış. Sanki Türkiye çöp ithal etmemiş gibi, sanki dünyanın şimdiye kadar ürettiği plastik çöplerin sadece %9’u ve onun da sadece %20’sinin (toplam üretilenin %2’sine denk) ancak layığıyla geri dönüştürüldüğü gerçeği yokmuş gibi, sanki ülkede her ay 10 tane plastik ve geri dönüşüm fabrikası yanmıyormuş gibi bir pişkinlik söz konusu. Bu pişkinliğe karşı ben de videoda geçen sözlere alternatif ve asıl olması gerekenleri yazarak karşılık vereyim:

Küresel ısınma ve iklim krizinin kaynağıdır plastik
Buzulları eriten selleri getirendir plastik
Kulak ver dünyaya bak ne diyor sana
Kullanma kullanma plastik öldürür

Kullanma kullanma lobilerin ayak oyununa gelme
Kullanma kullanma ki çevre temiz olsun
Kullanma kullanma ki plastik üretimi de dursun

Yüzyılın en büyük katilidir
Hayatımızı her alanına dayatılmıştır

Denizde çöp, sokakta pislik, geri dönüşüm fabrikasında yangındır

Kullanma kullanma plastik öldürür
Kullanma kullanma lobilerin ayak oyununa gelme
Kullanma kullanma ki çevre temiz olsun
Kullanma kullanma ki plastik üretimi de dursun

Karbon ayak izin azalsın diyorsan
Kaplumbağalar ölsün istemiyorsan
Plastikte boğulmak istemiyorsan
Plastik üretimi azaltılsın
Tek kullanımlıklar yasaklansın
Plasentaya mikroplastik karışmasın
Gelecek nesiller daha sağlıklı olsun

Kullanma kullanma plastik öldürür
Kullanma kullanma lobilerin ayak oyununa gelme
Kullanma kullanma ki çevre temiz olsun
Kullanma kullanma ki plastik üretimi de dursun

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.