Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

Endüstri yine bildiğiniz gibi!

0

Marmara müsilaj ile kırılırken Ergene ve Susurluk havzaları endüstrinin kirli sularıyla aralıksız kirletilmeye devam ediliyor. Bunun müsebbibi olan endüstri ise en iyi bildiği şeyi yani kapalı kapılar ardında manipülasyon yapıyor.

Plastik poşet ücretlendiriliyor ve bunun da tüm perakende alanına yaygınlaştırılması gerekirken endüstri yine kapalı kapılar ardından lobilerle, manipülasyonlarla ve üstü kapalı parmak sallamalarla ülkenin dağının, taşının ve suyunun plastiğe boğulmaya devam etmesi için ayak oyunları yapıyor.

Marmara müsilajla boğulurken bir deterjan firması, Marmara’ya kurduğu 3-5 tane oyuncak ile “denizinizi temizliyoruz” yeşil yıkamasına sarılıyor ve manipülasyona devam ediyor.

Dünyada yasaklanırken Türkiye topluyor

Tek kullanımlık plastikler tüm dünyada yavaş yavaş yasaklanırken Türkiye’deki tek kullanımlıkçı endüstri hijyen kaygısını suiistimal ederek manipülasyonlarla plastikle boğulmaya devam etmemiz için canhıraş çaba harcıyor.

Kanada hükümeti örneğin plastik çöpleri, bulundukları doğal ortamdaki tüm canlıları olumsuz etkilediği bilgisinden hareketle toksik çöp olarak nitelerken, çöpçü endüstri Kanada hükümetine geri adım attırmak için dava açmaya hazırlanıyor.

Dünya plastiksizleşmek ve fosil kaynak tüketimini azaltmak için her türlü yola eğilim gösterirken perakende içecek endüstrisi insanların bu kaygısı ve eğilimini bir kandırmacayla sömürmeye ve geri dönüşüm aldatmacasıyla tüketicileri yanıltmaya devam ediyor.

Birileri çöpü ham madde olarak yutturmaya çalışırken Avrupa, Polonya , Romanya ve Sırbistan’daki çöp ithalatçısı endüstrinin vergi kaçırması, yasadışı çöp ithal etmesi ve fason şirketler aracılığıyla çöplerden kazanç elde etmeye çalışmasını konuşuyor.

İthalat yasağıyla beraber bıçak gibi kesilen yasadışı çöp döküm faaliyetleri apaçık ortadayken, endüstri hala hedef göstermelere, manipülasyonlara, veriye dayanmayan ve kargaların bile güleceği iddialara ve komplo teorisinden hallice analizlerle ithalat yasağını kaldırmak için canhıraş çalışmaya devam ediyor.

Manipülatif lobi faaliyetleri

Yasak öncesinde “iyi örneklerimiz de var onları da över misiniz” diye ricacı olan, “aslında sektördeki tesislerin çoğunun ithalat lisansı iptal edilmeli ve seçili olan ve işini iyi yapanlar özel ve denetimi çok sıkı alanlarda toplanmalı ama en nihayetinde de ithalat yasaklanmalı” diyen ve hatta “ithalat yasağını aslında bize bakanlığa önerdik” diye online görüşmeler yapıp yandaş devşirmeye çalışan endüstri temsilcileri, şimdi de toplantılarda çevrecileri karalamaya, ve çöp gelsin diye canhıraş lobi faaliyetine devam ediyor.

Avrupa’nın plastik atıklarını en çok alan ülkeler. Grafik: Greenpeace Akdeniz.

Dünya enerjide yenilenebilir ve çevreciliği şaibeli olmayan enerji üretim yöntemlerine yönelirken endüstri ,gıda kaynağı olması gereken biyokütleyi karlılığı yüksek diye enerjiye dönüştürecek yatırımlara yönelmeye devam ediyor.

Depozito iade sisteminin çöp azaltımında oldukça etkili bir yöntem olduğu kanıtlanmışken plastikçiler ve içecek üreticileri kapalı kapılar ardındaki toplantılarda depozito iade sistemi uygulamaya konulmasın diye olmadık oyunlara başvurmaya devam ediyorlar.

Ne pandemi ne afet fark ediyor

Her yıl 60’a yakını nedeni belirlenemeyen yangınlarla kül olan geri dönüşüm tesisleri ortadayken endüstri “ne malum çevreciler ya da çöp ithalatına karşı olanların yakmadığı” gibi kötü, çirkin ve akıldan yoksun iddialarla ve “batsın sizin temiz havanız” yaklaşımıyla çirkinlik sergilemeye devam ediyor.

Dünya doğal ormanların azalmasının ağaçlandırmayla ikame edilemeyeceğini bas bas bağırırken, endüstri hatıra ormanları ile yeşil yıkamaya, orman alanlarına iş makinaları sokmaya, orman alanlarında maden aramaya ve bunu yaparken de her türlü yozlaşmışlığı sergilemeye devam ediyor.

Yani kısacası pandemi de olsa afet de olsa çevre felaketi de olsa ve hatta milyonlarca insan zehirlense bile endüstri, kazandığı para azalmasın diye çevreciliği kirletmeye de, insanların gözünün içine baka baka yalan söylemeyi de, manipülasyonu da her türlü ayak oyununu da yapmaktan geri durmuyor. Yani endüstri yine bildiğiniz gibi.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.