Hukukta Kadın şenliğinin son paneli: Kadın Olmak

Marmara Hukuk Fakültesi’nde Hukukta Kadın Şenliği’nin “Kadın Olmak” başlıklı panel gerçekleşti.Marmara Hukuk İnsan Hakları ve Anayasa Çalışmaları Kulübü (İHAK)’ın düzenlediği kadın haftasında, bugün Kadın Olmak” panelinde kadına karşı şiddet, kadın emeği ve kadın cinayetleri olmak üzere üç oturumda yapıldı.

Kadın cinayetlerinin konuşulduğu oturumda; kadın cinayetlerinin önlenebileceği vurgusu yapıldı. Konuşmacı olarak katılan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Av. Gökçesu Özgül ve Av. Rezan Epözdemir, yeni kanunda eski kanuna nazaran düzenlemelerin daha olumlu sonuçlar getireceğini, bu yolda kazanımlar elde edildiğini söyledi.

Av. Gökçesu Özgül, kadın cinayetlerinin durdurulabileceğini vurguladı, yasal düzenlemelerin uygulanmasının önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Özgül, bunun da yeterli olmayacağını belirterek politik mücadele verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gökçesu Özgül, kadın cinayetlerinin nedenlerinin temel sebebininkadınların kendi hayatlarına dair kararları kendilerinin vermek istemesi olduğunu belirtti.

Av. RezanEpdemir ise, kamuoyunun bilinçlenmesinde, reaktif tepki oluşturulmasında ve  davaların toplumsallaşmasında basının önemli bir rolü olduğunu ancak bu amaca hizmet edilebilmesi için haberlerde öz-biçimin dengeli kurulması gerektiğinden söz etti.

Epözdemir, yeni kanunda şiddetin yalnızca fiziksel şiddet olarak tanımlanmasından çıkılarak, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddetin de yer alacağı şekilde genişletilmesi gerektiğini belirtti. Epözdemir, haksız tahrik ve şartla salıverilme konusunda uygulamada çok büyük sorunlar yaşandığını ifade etti.

Kadına Karşı Şiddet oturumu

“Kadına Karşı Şiddet” oturumunda, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hatice Yıldız, şiddetin çok boyutlu ve toplumsal bir sorun olduğunu belirtti. Şiddetin toplumda kanıksanmış, uygulanması gereken bir durum olarak algılandığını vurgulayan Yıldız bunun da şiddetin normal gözüktüğü için sürecin devam ettiğini söyledi.

Cinsel suçlarda hukuki süreci ele alan İstanbul Feminist Kolektif’ten Av. Funda Ekin, eşitlik maddelerin uluslararası sözleşmelerdeki ve mevcut hukuk sistemindeki tanımlar hakkında bilgi verdi. Şiddet biçimlerine yeni dahil olan digital şiddette, digital görüntülerin yayılması tehdidinin yoğun olarak yaşandığını ifade etti.

Kadın Emeği oturumu

“Kadın Emeği” oturumunda Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi’nden(KEİG) Serap Güre, çalışma hayatında dolaylı, dolaysız şekilde ayrımcılığa uğrayan kadının, hukuki yollarla hakkını arayabileceğini ancak varolan işini kaybetme endişesi taşıyarak buna başvurulmadığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi hakkında bilgi veren panelist Ceylan Begüm Yıldız, Cedaw komitesinin kararlarından örnekler de verdi;  sosyal politikaları etkilemesi açısında oldukça önemli olduğunu söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM) ayrımcılıkla ilgili maddesinin kapsamının dar olduğunu vurguladı.

Araştırmacı Esen Özdemir, sendikal olarak kadının konumu hakkında yaptıkları anketin verilerini paylaştı, verilere göre; yalnızca iki sendika başkanı kadın, çoğu sendikanın kadın kotası yok, tüzüklerinde disiplin maddelerinde taciz yer almıyor. Esen Özdemir, Tüik’in verilerinde ise, çalışan/çalışmayan kadın kim, ne iş olarak tanımlanıyor gibi muğlaklıklar belirdiğini ve rakamların da cinsiyetinin olduğunu söyledi. Kadın emeğinin esnek, güvencesiz, yarı zamanlı olduğu için örgütlülüğün de zor olduğunu ifade etti.

Haber ve Fotoğraflar: Büşra Akman

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

Başkanlık yarışında iklim inkarcısı Trump’ın karşısına çıkan Harris’e çevrecilerden destek

Kamala Harris‘in güçlü çevreci geçmişi iklim aktivistlerini heyecanlandırdı, çevre örgütleri ve aktivistlerden Harris’e destek mesajları geldi.

EN ÇOK OKUNANLAR