KadınLGBTİ+Manşet

‘Kadın ve LGBTİ+ düşmanı söylemlerin karşısında feminist mücadele yükselişte’

0
Fotoğraf: Depo Photos

Adalet ve Kalkınma Partisi‘nin (AKP) Hür Deva Partisi (HÜDA PAR) ve Yeniden Refah Partisi ile kurduğu ittifak sonucu Meclis sıralarında yerlerini alacak yeni milletvekillerinin bugün (2 Temmuz) Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) yeminlerini ederek çalışmalarına başlamaları bekleniyor.

BirGün‘den Sibel Bahçetepe‘nin aktardığına göre, kadın hakları başta olmak üzere, eğitimde eşitsizlik, LGBTİ+‘ların hedef gösterilmesi gibi gibi pek çok alanda hedef gösterilmelere karşı mücadele vurgusu yapan kadın örgütleri “6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun başta olmak üzere çok sayıda düzenleme gündeme gelebilir. Kadınların kazanılan tüm haklarını koruyacak ve bunun için tüm gücüyle mücadele edecek. Kadınların direnişi yükseliyor” dedi.

Cumhur İttifakı ortaklarının seçime girerken açıkladığı vizyon programları, parti genel başkanları ve siyasilerinin açıklamaları, son olarak da Yeniden Refah Partisi’nden Konya milletvekili seçilen Ali Yüksel’in üç eşinin olduğu ortaya çıkması kadın örgütlerinin tepkilerini daha da büyüttü. Kadınlar, “Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz, buna asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘Her alanda direnişe devam edeceğiz’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, kadın mücadelesinin yükselişe geçtiğini söyledi.

Seçimlerden önce İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığını anımsatan Kav “Bu sürece adım adım geldik. Tarihinin en karanlık, en kadın düşmanı, despot ve bu açılardan tehlikeli ittifak şu an Meclis’te” dedi. Kav, özetle şunları söyledi:

“Seçim döneminde kadın mücadelesi çok iyi bir sınav verdi. Şimdi hem kendi hayatımız hem de toplumun iyiliği için daha zorlu konuların önümüze geldiği, daha çetin bir mücadele dönemine giriyoruz. Çünkü bu ittifak programında kadınların, kız çocuklarının, LGBTİ + bireylerin hayatlarını hiçe sayan, bizi Orta Çağa geri döndürmeye çalışan maddeler var. Önümüzde zorlu bir dönem bizi bekliyor. Bunun farkında olan kadınlar da direnmeye kararlı bir şekilde mücadeleye katılıyorlar. Seçim sonuçlanır sonuçlanmaz derneğimize ve kadın meclislerimize katılım başvuruları çok arttı. Binlerce başvuruyu almaya başladık ve bu çok önemli bir haberdir. Seçim sonuçları her ne kadar bizim istemediğimiz gibi sonuçlanmasa da kadınların haklarından vazgeçmeye hiç niyeti yok. Haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Yeni dönem kadın hakları konusunda oldukça mücadeleyle geçeceğini de gösteriyor.”

Kadınları neler bekliyor?

Meclis’te yer alan HÜDAPAR ve Yeniden Refah Partisi’nin kadınlara yönelik söylemlerinden bazıları şöyle;

  • 6284 Sayılı Yasa hedefe konuldu: 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa’ya ilişkin Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, “Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki hükümlerin ayıklanmasına” derken; HÜDAPAR da 6284’ün kaldırılmasını ve “iki tarafın da haklarını gözetecek şekilde bir düzenlemeye gidilmesini” istiyor.
  • Kadınların sahiplendirilmesi: HÜDAPAR’ın parti programında “Vârisleri olmayan veya bulunamayan kişilerin bıraktığı miras, devlet hazinesine değil fakirlere bırakılmalı veya sadece fakir gençlerin evlendirilmesi, yalnız yaşayan kadınların sahiplenilmesi ve yetimlerin bakımı gibi alanlarda kullanılmak üzere oluşturulacak bir fona devredilmelidir” ifadeleri yer alıyor.
  • İstanbul Sözleşmesi ve LGBTİ+ düşmanlığı: Her iki parti de İstanbul Sözleşmesi’ne karşı olduklarını ifade etti. Fatih Erbakan konuşmalarında “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması”, “LGBT sapkınlığına karşı uyanık olunması” gibi söylemleri bulundu.
  • Uzaklaştırma kararının zorlaştırılması: Kadınların şiddete veya şiddet tehdidine karşı aldıkları tedbir ve uzaklaştırma kararlarının verilmesinin zorlaştırılması talep ediliyor. HÜDAPAR’dan Aynur Sülün, hızla verilmesinin hayat kurtarabildiği uzaklaştırma ve tedbir kararıları için erkeklerin de dinlenmesi gerektiğini söylüyor.
  • Çocuk yaşta evlilik savunuluyor: HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ise çocukların küçük yaşta evlendirilmesi ile “Kaç yaşında çocuk, neye göre, kime göre çocuk? Bence eğer kişi kendini psikolojik ve biyolojik olarak evliliğe hazır hissediyorsa, ebeveynleri de bunu uygun görüyorsa daha erken evlenebilmeliler” yönünde açıklama yaptı.
  • ‘Karma eğitim zorunlu olmasın’ denildi: HÜDAPAR’ın seçim vizyon belgesinde karma eğitim ile ilgili bir madde dikkat çekiyor. Vizyon belgesinde “Zorunlu karma eğitimden vazgeçilmeli, isteyen aileler çocuklarını yüksek öğrenim dâhil eğitimin her kademesinde erkek veya kız okullarında okutabilmelidir” denirken, “Kadınların çalışma şartları cinsiyetlerinin gereklerine uygun hale getirilmelidir” ifadesi de yer aldı.
  • Zina suç sayılmalı paylaşımları: HÜDAPAR “Yuvaları dağıtan evlilik dışı ilişkilerin, nikâhsız birlikteliklerin ve zinanın yeniden suç sayılması için, sapıklığın propagandasının suç kapsamına alınarak yeni nesillerin zararlı akımlardan korunması için HÜDAPAR Meclis’te olmalıdır” ifadelerini kullandı. Fatih Erbakan ise sosyal medyadan ‘zinanın suç sayılması için Meclis’e’ paylaşımı yaptı.
  • Nafakanın kaldırılma talebi: Fatih Erbakan, “Süresiz nafaka mağduriyetinin son bulması için çalışacağız” dedi.

‘Birlikte olmak önemli’

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey ise kadınların hedefte olduğunu belirterek “Emek ve laiklik düşmanı bir hattan kadınlar için tek bir pozitif sonuç bekleyemezsiniz. Tasarladıkları yeni Anayasayla, kadını tüm kazanılmış haklarından men etmeyi umuyorlar” dedi.

Kadın mücadelesinin önemine değinen Tozbey “Dileğim, genç kadınların bu kadın düşmanlarıyla mücadeleye bir yerinden tutunmasıdır. Mecliste yeni dönemine kadın hakları konusunda kazanılan hakların yok edilmesi konusunda her türlü çalışmanın karşısında yine kadınlar mücadele edecektir” diye konuştu.

Sosyal medyadan açıklama yapan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu ise “Milletvekillerine and içmeden önce hatırlatırım. Medeni Kanun’u yok saymak, Cumhuriyetimizin temel niteliklerini, Anayasa’yı, laik hukuku, hukuk birliğini yok saymaktır” diye yazdı.

LGBTİ+’lardan mücadele vurgusu

LGBTİ+ dernek ve örgütleri, bu yılki Onur Ayı kutlamalarının temasını, seçimlerin sonuçları ve LGBTİ+’lere yönelik baskılar olarak belirledi.

Seçim kampanyası süresince Cumhur İttifakı bileşenleri tarafından hedef gösterilen ve “kapatılmakla” tehdit edilen LGBTİ+ dernek ve örgütleri, yaptıkları açıklamalarda “Mücadelemiz sürecek” vurgusunu bir kez daha yineledi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.