Enerjiİklim KriziManşet

İklim aktivistlerinden fosil yakıt CEO’larına ihtar: Sokaklardan çekilmeyeceğiz

0

İsveçli aktivist Greta Thunberg‘in batı Almanya‘da altındaki kömür yatağını kullanıma açmak için yok edilmek istenen Lützerath köyünden Alman polisi tarafından çıkarılmasının ardından yüz binlerce genç iklim aktivisti, fosil yakıtlara karşı sokaklarda muazzam katılımlı protestolara devam edeceklerini açıkladı.

Genç kampanyacılar fosil yakıt şirketlerinin CEO’larını temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye yönelik insan haklarını, yasal yükümlülüklerini ve aynı zamanda yerli halkların haklarını doğrudan ihlal etmekle suçlayarak bir ihtarname yayımladı.

‣ İklim aktivisti Greta Thunberg, Lützerath’den polis zoruyla uzaklaştırıldı
‣ Binlerce iklim aktivistinin akın ettiği Lützerath’ta kömüre karşı direniş sürüyor
‣ Maden karşıtı aktivistler polis zoruyla Lützerath’tan çıkarılıyor

Metinde “Bu ihtar bildirimi, yeni petrol, doğal gaz veya kömür çıkarma sahalarının açılmasını derhal durdurmanızı ve hepimizin acilen ihtiyaç duyduğu temiz enerji geçişini engellemekten vazgeçmenizi talep ediyor” ifadeleri yer aldı.

Fotoğraf: Thilo Schmülgen / Reuters

Halihazırda 650 binden fazla kişi tarafından imzalanan ve dünyanın en büyük petrol şirketlerini hedef alan belgede, şunlar denildi:

Big Oil (büyük petrol şirketleri) fosil yakıtların yıkıcı iklim değişikliğine neden olduğunun onlarca yıldır farkındaydı, halkı iklim bilimi ve riskler konusunda yanılttı, şüpheye ve gecikmeye neden olan dezenformasyonla politikacıları kandırdı.”

Aktivistler, harekete geçmemeleri halinde, dünya çapındaki vatandaşların şirketleri sorumlu tutmak için “her türlü yasal işlemi” yapabileceği konusunda şirketleri uyararak, muazzam sayıda katılımcılarla sokaklarda protestoya devam edeceklerini açıkladı.

Fotoğraf: AA

İmzacılar arasında Uganda‘dan Vanessa Nakate, İsveç’ten Greta Thunberg, Ekvador‘dan Helena Gualinga ve Almanya‘dan Luisa Neubauer yer alıyor. Aktivistler şunları söyledi:

“Dünyanın dört bir yanındaki iklim yıkımı karşısında umutlu kalmak son derece zor. Ancak insanlardan umutluyuz – bir araya gelip eylem talep etmeye kararlı milyonlarca insandan. Bu CEO’lara 2023’ün hesap verebilirlik için bir dönüm noktası olacağını göstermenin zamanı geldi.”

Fotoğraf: AA

Neler yaşanmıştı?

Pazar günü, Almanya’nın Lützerath köyünde polis güçleri iklim aktivistlerini tahliye ederken Thunberg, çevik kuvvet teçhizatlı iki polis memuru tarafından zorla tahliye edilmişti. Açık ocaklı bir kömür madenine yer açılması için köy hakkında yıkım kararı verilmesini protesto eden ve abluka altına alan binlerce kişi arasında yer alan Thunberg, “Karbonu yeraltında tutmamız gerekiyor ve Almanya şu anda gerçekten kendini utandırıyor” demişti.

‣ İklim aktivistlerinden Londra sokaklarında ‘yavaş yürüyüş’ eylemi
‣ Alman iklim aktivistlerinden ‘düşük hız limiti ve sübvansiyonlar’ için yol kesme eylemi

Çağrı, İngiltere‘de aylarca süren sivil itaatsizlik kampanyası kapsamında yolları, köprüleri ve petrol terminallerini kapatan, sanat galerilerini ve spor etkinliklerini hedef alan radikal iklim aktivistlerini durdurmak için yeni güçler ararken geldi. Geçtiğimiz ay eylemciler taktik değiştirip polisi Londra‘nın merkezinde motorlu trafiği aksatan yürüyüşleri için yol açmak zorunda bıraktıklarında politikacılar çileden çıkmıştı.

Fotoğraf: AA

Geçen hafta yayımlanan bir araştırma, dev petrol şirketi Exxon‘un 1970-80 arasında “nefes kesici ölçüde” isabetli iklim tahminleri yaptığını ortaya koydu. Şirket, bu dönemde iklim değişikliğini açıktan açığa inkar etmeye devam ediyordu.

Uluslararası Enerji Ajansı, 2021’de dünyanın 2050 net sıfır amacına ulaşabilmesi için hiçbir şekilde yeni petrol ve doğal gaz sahası veya kömür madeni açılmaması gerektiğini açıklamıştı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.