Enerjiİklim KriziManşet

Maden karşıtı aktivistler polis zoruyla Lützerath’tan çıkarılıyor

0
Lützerath

Almanya‘nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde polis, iklim aktivistlerinin kömür karşıtı direnişine ev sahipliği yapan Lützerath köyünden aktivistleri zorla tahliye etmeye başladı.

DW‘den Christian Wolf‘un aktardığına göre, protestocular yakınlardaki bir kömür madeninin genişletilmesi için yıkılması istenen köyü polise karşı barikatlar kurarak savunuyor.

Polis, maden ocağı açılacağı gerekçesiyle tahliyesine karar verilen Lützerath köyünü işgal eden çevreci aktivistlere karşı harekete geçti. Bölgeden sorumlu Aachen Emniyet Teşkilatı yaptığı açıklamada, polis memurlarının küçük beldeyi kuşattığını, ardından çit çekerek abluka altına aldığını belirtti.

Aachen Emniyeti, polisin bu önlemlerin alınmasının ardından zorla tahliyelere başladığını ve direniş gösteren aktivistlerin güvenlik güçlerine molotof kokteylleri, havai fişekler ve taşlarla saldırdığını duyurdu.

Lützerath maden ocağı mücadelesi: Almanya’nın iklim politikasının turnusolu
Almanya’da, kömür için yok edilmek istenen Lützerath köyü yine karıştı: Polisle aktivistler karşı karşıya geldi
Lützerath

Lützerath’taki aktivistleri zorla tahliye etmek için çok sayıda polis bölgeye gönderildi. Fotoğraf: Michael Probst / AP

Polis: Gönüllü ayrılmayanlar ‘zorla’ çıkarılacak

Protestocuları sakin kalmaya ve abluka altına alınan bölgeden gönüllü olarak uzaklaşmaya çağıran polis, aksi halde göstericilerin zorla çıkarılacaklarını dile getirdi.

Bazı aktivistler işgal ettikleri bölgeyi terk ederken, çoğu direnme kararını sürdürdü. Yaklaşık 25 noktada ağaç evler inşa eden aktivistlerin kurduğu “Lützerath yaşıyor” isimli girişimin sözcüsü, “İnsanlar kalmaya, dayanmaya ve ağaçlarla yapıları korumaya son derece kararlı” açıklamasında bulundu.

Aktivistler: Lützerath’ın altındaki kömür, iklim için yerin altında kalmalı

Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümeti ve enerji devi RWE, Aachen, Köln ve Mönchengladbach kentlerinin ortasında yer alan Lützerath’tan çıkarılacak kömürün enerji tedariğinin kesilmemesi için büyük önem arz ettiğini öne sürüyor.

Köyün Garzweiler Madeni‘ne dahil edilmesi planına karşı çıkan aktivistler, köyün tahliye edilerek yok edilmesine karşı çıkıyor. Neredeyse tamamen terk edilmiş durumdaki köydeki binalara yerleşen ve barikatlar oluşturan iklim aktivistleri Almanya’nın enerji güvenliğinin sağlanması için buradan çıkacak kömüre ihtiyaç duymadığını belirtiyor.

RWE, köyün büyük bir bölümünü satın almış durumda. Ancak arazisini bugüne dek satmayan ve muhasebeci Kurt Clasen, toprağını bundan sonra da RWE’ye satmayı düşünmediğini dile getiriyor.

Lützerath

Lützerath köyünün kömür madenciliği için yok edilmesine karşı çıkan protestocular, çok sayıda ağaç ev inşa ederek buralara yerleşti. Fotoğraf: Wolfgang Rattay / Reuters

RWE ile hem federal hükümet hem de Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümeti arasında geçen yıl yapılan görüşmelerde, Lützerath’taki kömürün, yaşanan enerji krizinde elektrik tedariğinin sağlanması için çıkarılmasına, buna karşı Ren Kömürü Bölgesi olarak adlandırılan alandaki madencilik faaliyetlerin sona erdirilme tarihinin 2038’den 2030’a çekilmesine karar verilmişti. Ayrıca daha önce maden sahası açılması için ortadan kaldırılması planlanan beş köyün de yerinde kalmaları hususunda mutabakata varılmıştı.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Yeşiller Partisi‘nden Çevre Bakanı Oliver Krischer, anlaşmayı “İklimi korumak için doğru yöne atılmış bir adım” olarak niteleyerek bu anlaşma sayesinde madencilik faaliyetinin yarı yarıya azalacağını ve yaklaşık 280 milyon ton kömürün yerin altında kalacağını vurguladı.

Öte yandan iklim aktivistleri, bunun iklimi korumaya bir katkısının olmayacağını, zira 2030 yılına dek, şu ana kadar olduğundan çok daha fazla kömür çıkarılacağını öne sürerek anlaşmayı eleştiriyor.

Lützerath

Lützerath’taki aktivistler köyün birçok bölgesine barikatlar yerleştirdi. Fotoğraf: Michael Probst / AP

Son yılların en büyük polis operasyonu

İklim aktivistleri için Almanya’nın tamamında önemli bir sembol haline gelen Lützerath’taki zorla tahliye operasyonu için diğer eyaletlerden polis takviyesi sağlanandı.

Aachen Emniyet Teşkilatı Başkanı Dirk Weinspach, bir protesto köyüne dönüşen Lützerath’ın zorla tahliyesinin, polis güçleri açısından son yılların en zorlu görevlerinden biri olduğunu dile getirdi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.