Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

İklim aktivisti Greta Thunberg, Lützerath’den polis zoruyla uzaklaştırıldı

0

Almanya‘nın batısındaki Lützerath köyünün genişletilmek istenen dev kömür madeni nedeniyle yıkılmaması için haftalardır mücadele veren iklim aktivistlerine katılan İsveçli Greta Thunberg, Alman polisi tarafından bölgeden zorla uzaklaştırıldı.

Geçen hafta köyü işgal eden eylemcilere karşı binlerce polisin katıldığı bir operasyon gerçekleştirilmişti. Polisin eylemcilere müdahale ederken çamura saplandığı görüntüler ise sosyal medyada viral oldu.

Yanında yaklaşık 70 kişiyle önceki gün Lützerath’a giden Thunberg ve arkadaşlarının sosyal medyada yansıyan görüntülerinde polis tarafından kolundan tutularak ve arkadan itilerek olay yerinden uzaklaştırılması görünüyor.

Genç aktivist, polisin göstericilere yönelik sert tavrını eleştirerek, 2023’te hala böyle şeylerin yaşandığına inanmak istemediğini söyledi. Thunberg, geçen cumartesi günü düzenlenen büyük eylemden önce de “Buraya gelerek halkın gücünün neye benzediğini, demokrasinin neye benzediğini göstermek istedik” demişti.

Köyün maden ocağı için yıkılmaması için iki yıldır bölgeyi işgal eden aktivistlerin büyük ölçüde köyden uzaklaştırıldı. İki aktivist ise halen köyün altına kazılan tünellerde bulunuyor. İki aktivistin bulunduğu tünele, düzenli olarak havalandırma cihazlarıyla temiz hava sağlanıyor. Madenin sahibi RWE şirketinin sözcüsü, aktivistlerin durumunun ‘stabil’ olduğunu, onları oradan çıkarmanın ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Lützerath maden ocağı mücadelesi: Almanya’nın iklim politikasının turnusolu
Maden karşıtı aktivistler polis zoruyla Lützerath’tan çıkarılıyor
Binlerce iklim aktivistinin akın ettiği Lützerath’ta kömüre karşı direniş sürüyor

İklim aktivisti bir başka grup olan Ende Gelande ise, köyde yeni protesto eylemlerinin başlayacağını duyurdu. Örgütün web sitesinden şu çağrı yapıldı:  “17 Ocak’ta ‘Lützerath unräumbar’ ittifakıyla toplu eylem: Yıkımın önünde duruyoruz! Çeşitli eylem biçimleriyle Lutzerath’ı koruyacağız ve Garzweiler’ı durduracağız. Referans gruplarıyla gelin ve bizimle birlikte eyleme katılın!” 

Eylemcilere destek için cumartesi günü binlerce kişi köye gitmiş ve büyük bir gösteri düzenlemişti. Binlerce polisin de gittiği köyde, aktivistlere karşı cop ve göz yaşartıcı gazla müdahale edildi.

Almanya Yeşiller Partisi’nin de yer aldığı hükümetle yapılan anlaşma kapsamında RWE, kömürden çıkış sürecini sekiz yıl öne alacak ve linyit yakıtlı elektrik üretimini 2030 yılına kadar sonlandıracak.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.