ManşetTürkiye

Hakimler ve Savcılar Kurulu’ndan Abdullah Zeydan kararına inceleme

0
Abdullah Zeydan

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), memnu hakları YSK tarafından iade edilen Abdullah Zeydan‘ın haklarının iadesine karar veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında resmi bir inceleme başlatma kararı aldı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Abdullah Zeydan’a yönelik daha önce verilen hükümlerin Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, Zeydan’ın yeniden yargılanmasına ve memnu haklarının iadesine karar verdi. Bu karar, Zeydan’ın Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmasının ve seçimleri kazanmasının önünü açtı.

Abdullah Zeydan, 2015-2016 yıllarında düzenlenen toplantı ve etkinliklere katılımı nedeniyle başlatılan soruşturma sonrası, “örgüte yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlarından hüküm giymişti. Ancak Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından yapılan yeniden yargılama sürecinde, Zeydan’a verilen cezalar onandı ve memnu haklarının iadesi için yapılan başvuru kabul edildi.

Van’da mazbata halkın tercihine, Zeydan’a verildi
Van ve Diyarbakır’da mazbata gerginliği büyüyor

Seçimlerden iki gün önce, Adalet Bakanlığı‘nın itirazı üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararını iptal etti. Buna rağmen Zeydan, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. Ancak İl Seçim Kurulu’nun mazbatanın DEM Partili Zeydan yerine AK Parti adayına verilmesi kararı, kent genelinde protestolara yol açtı.

HSK’nın inceleme başlatması ve Adalet Bakanlığı’nın itirazı, seçim sonuçları üzerinde önemli bir belirsizlik yaratmıştı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yapılan itirazları değerlendirdikten sonra, mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.