Enerji

HSBC: “Kömür yatırımları risk altında”

0
Santacoal2

“Dünya Kalkınma Hareketi” HSBC protestosu, Aralık 2013

Yatırım bankası HSBC’nin raporuna göre hükümetler iklim hedeflerinde anlaşmaya varırsa kömür varlıklarının piyasa değeri neredeyse yarı yarıya düşebilir.

Dünya liderlerinin kömürün toprak altında kalması gerektiği kararına varmaları ve yakıt kullanımında kısıtlamalar getirmesi halinde BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American ve Glencore Xstrata gibi küresel şirketlerin kömür varlıklarında 20 milyar Dolar civarında değer kaybı olacağı belirtiliyor.

HSBC, raporda

IPCC’nin raporlarının tekrar ortaya koyduğu gibi, küresel fosil yakıt rezervleri 21. yüzyıl sonuna kadar belirlenen 1 trilyon tonluk “karbon bütçesi” rakamlarının çok üzerinde karbon içermektedir. Kömürün karbon-yoğun yakıt olma özelliği ise açıktır”

ifadesine yer verdi.

Son araştırmaların sonuçlarına göre, başta Çin örneğinde olduğu gibi, kirlilik kontrolü politikaları, kaya gazı ve yenilenebilir enerji kullanımının artması göz önüne alındığında kömür yatırımlarının riskinin arttığı belirtiliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA)’nın “düşük-karbon” senaryosuna göre iklim hedeflerinin tutturulabilmesi için 2050 yılına kadar toplam kömür rezervlerinin en fazla yüzde 20’sinin kullanılıp geri kalanının toprak altında kalması gerekiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Maria van der Hoeven’in konuya ilişkin olarak Temiz Enerji Zirvesi’nde yaptığı açıklama ise şu şekilde:

Kömür tesisi bir kez kurulduktan sonra on yıllarca bulunduğu yerde kalır. Bu durum iklim değişikliğinde senaryoyu kötüleştiriyor. Bu haliyle kömür kullanımı sürdürülebilir değil. Karbon yakalama ve depolama olmaksızın ve anlamlı bir karbon fiyatlandırması olmadığı sürece iklim değişikliğinden kaçış mümkün değildir. 1960’dan beri verimli kömür santralleri kurma konusunda bilgi sahibiyiz. O zamandan bu yana inşa edilmiş kömür santrallerinin çoğu – ve bugün geliştirilmekte olanların büyük bir kısmı – verimsizdir.

Dünya Ekonomi Forumu’nun bu haftaki yıllık toplantısında da kömür çıkarmanın artan mali riskleri ele alınacak. Bu forumda Birleşmiş Milletler’in bir kez daha dünya liderlerine ve büyük şirketlere karbon emisyonlarını azaltılması konusunda çağrı yapması bekleniyor.

 (rtcc.org, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.