Dünyaİklim KriziManşet

Davos Zirvesi, iklim protestolarıyla başladı

0
İsviçre‘nin Davos kasabasında bugün başlayan ve 20 Ocak’a kadar sürecek olan Dünya Ekonomik Forumu, (WEF) çevre ve iklim aktivistlerinin protestolarıyla açıldı. 

Postane Meydanı‘nda düzenlenen protestolara, çok sayıda aktivist katıldı.  Ellerinde WEF ve iklim değişikliğine yönelik farklı dillerde eleştirel pankart ile dövizler taşıyan eylemciler, bu konuda adım atmayan hükümetlere yönelik tepkilerini gösterdi.

Zirveye ev sahipliği yapan İsviçre hükümeti ile organizasyonun ortaklarını da eleştiren iklim aktivistleri, WEF’in yalnızca ekonomik kaygılarla düzenlendiğini, iklim değişikliği ve diğer önemli sorunlara çözüm önermediğini söylüyor.

‘Ekonomik sistem ekolojik krizi körüklüyor’

“Strike WEF” isimli oluşumun üyesi Gianna Catrina, Dünya Ekonomi Forumu’nu son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da protesto etme gerekçelerini söyle ifade etti: “Biz, küresel ekonominin elitlerini protesto etmek için buradayız. Çünkü şu anda bir ekolojik kriz yaşanıyor ve bu da mevcut ekonomik sistem tarafından körükleniyor.”

Son yüzyıldaki enerji politikaları nedeniyle çevre krizi ve sosyal problemler yaşandığını belirten Catrina, ekonomik kâr odaklı olmak yerine, insan ve doğanın önemsenmesi gerektiğini kaydetti.

Gianna Catrina, protestolara her kesiminden çevreye duyarlı grupların ve iklim aktivistlerinin katıldığına işaret ederek, şu anda insanların ekonomi ve kapitalist ekonomiyle ilgili yeniden düşünmeye başlamasıyla bir değişim yaşadığına inandığını dile getirdi.

Strike WEF’in bir diğer üyesi Claudio Bernard da bugünkü protestoyu WEF ile ilgili sorunları ortaya koymak ve bu organizasyona neden karşı olduklarını göstermek için düzenlediklerini aktardı.

‘Diktatörlere kırmızı halı’

WEF, güçlü ve zengin insanlarca oluşturulmuş bir yapı. Geri kalan insanlar dışarıda kalıyor” diyen Bernard zirve kapsamında her yıl çok sayıda demokratik olmayan olayın da gerçekleştiğini, diktatörlerin kırmızı halılarla karşılandığını söyledi.

WEF ayarında uluslararası bir organizasyonun olması gerektiği fikrine katıldığını ifade eden Bernard, ancak bunun tamamen farklı bir formatta olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yaklaşık 2 bin kadın katılımcıdan oluşan bir grubun üyesi olan İsviçreli İklim aktivisti, Rosemarie Wydler-Walti , iklim değişikliğinden en fazla etkilenen grupların arasında kadınların bulunduğunu vurguladı.

İsviçre hükümetini iklim değişikliğine yönelik yeterli adım atmadığı gerekçesiyle dava ettiklerini ve bu davanın 29 Mart’ta Strazburg‘da görüleceğini kaydeden Wydler-Walti, iklim değişikliğine yönelik atılacak adımların insan hakları çerçevesinde değerlendirilmesini umduklarını bildirdi: İsviçre hükümeti iklim değişikliğine yönelik hiçbir şey yapmıyor. Bu konuda Avrupa ülkelerinden daha kötü durumdayız.”

Bu yılın teması, ‘parçalanmış bir dünyada işbirliği’

Bu yıl, “Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği” temasıyla 53.’sü düzenlenecek Dünya Ekonomi Forumu, liderlere, “dünyanın karşı karşıya olduğu krizleri birlikte ele alma ve koordineli eylem planı geliştirme” çağrısı yapılacak.

İsviçre’nin Davos kasabasında 20 Ocak’a kadar sürecek olan forum, 130 ülkeden 50’si devlet/hükümet başkanı olmak üzere 2 bin 700’den fazla katılımcıyı bir araya getirecek.

Forum kapsamında ekonomi başta olmak üzere Rusya-Ukrayna Savaşı, Covid-19 salgını, teknoloji, enerji, iklim değişikliği, sağlık, göç ve uluslararası kriz konuları, oturumlarda öne çıkacak başlıklar olacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.