Ekonomiİklim KriziManşet

Bir banka daha kömür finansmanında yer almayacağını duyurdu

0

Türk Ekonomi Bankası (TEB) bundan böyle kömür yatırımlarını finanse etmeyeceğini duyurdu.

İklim İçin 350  “Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı” raporunu yayımlamış, raporda bankalara başta kömür olmak üzere fosil yakıtlı yatırımlara finansman sağlamamaları çağrısında bulunmuştu. Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı raporu Türkiye’nin en büyük 17 bankasını iklim değişikliğiyle ilgili beş kriterde değerlendirmişti:

  • Fosil yakıt varlıkları/yatırımları,
  • Temiz enerji yatırımları,
  • “Net Sıfır”,
  • Karbon ayak izi ve “Karbon Nötr” için hedef belirlenmesi,
  • ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişimsel uygulamalar) ve benzer derecelendirmeler.

Rapora göre, Türkiye’de sekiz banka kömürü finanse etmeyeceğini açıklarken, geri kalanların böyle bir beyanı bulunmuyordu.

Akbank, Garanti BBVA, HSBC Grup, ING Grup, İş Bankası, QNB Finansbank, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Sınai Kakınma Bankası kömür projelerini finanse etmeyeceklerini duyurmuştu. Bu bankalara TEB de katıldı.

Türkiye’deki bankaların iklim karnesi: Ulaşılamıyor… 

TEB’in Çevresel ve Sosal Risk Yönetimi Politikası’na eklenen yeni ibarede 2030’a kadar kömürle çalışan enerji üretim sektöründeki şirketlerden çıkılacağı ifade edildi:

“Yeni veya mevcut kömürle çalışan termik santraller için kapasite artışı, kullanım ömrünü uzatmayı hedefleyen projeler, termal kömüre yönelik altyapı yatırımları (örneğin liman, demiryolları). 2030 yılına kadar kömürle çalışan enerji üretim sektöründeki şirketlerden çıkılacaktır.”

İklim İçin 350 Derneği’nden Efe Baysal, iklim kriziyle mücadelede adil bir ekonomi ve yaşanabilir bir yeryüzü için bankalara büyük sorumluluk düştüğünü belirtiyor:

“350 Türkiye olarak geçtiğimiz Mart ayında bankaların kömür finansmanını durdurmalarına yönelik olarak başladığımız ‘Dumansız Para Sahası’ kampanyası sonrasında ikinci taahhüt de Türk Ekonomi Bankası’ndan geldi! Dumansız Para Sahası olmaya davet ettiğimiz bankalardan Türk Ekonomi Bankası (TEB), artık kömür yatırımlarının finansmanında yer almayacağını duyurdu. Temiz bir geleceğe katkı sunmak üzere TEB’in yaptığı bu açıklamayı olumlu buluyoruz.”

  

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.