LGBTİ+Manşet

AB Parlamentosu: Evli eşcinsellerin hakları tüm AB ülkelerinde tanınsın

0

AB Parlamentosu almış olduğu son kararında, üye devletlerden mevcut eşcinsel birliktelikleri tanımalarını istedi. AB içinde dolaşan eşcinsel çiftlerin kazanılmış hakları üye devletlerde tanınacak.

Avrupa Parlamentosu, AB ülkelerinden mevcut eşcinsel birlikteliklerin tanınmasını istiyor.

AB Parlamentosu almış olduğu son kararında, üye devletlerden mevcut eşcinsel birliktelikleri tanımalarını istedi. Karara göre, evlilik veya sivil birliktelik ile birlikteliğini resmileştiren bireylerin bu durumlarının diğer birlik üyesi ülkelerde de tanınması öngörülüyor. Örneğin, evlilik hakkı tanıyan İspanya’da evlenen aynı cinsten bireylerin evliliklerinin evlilik veya sivil birliktelik hakkı tanımayan Polonya’da yasal olarak kabul edilmesi anlamı taşıyor.

Şu anda, Avrupa Birliği içinde seyahat eden eşcinsel çiftlerin, mevcut evlilik ya da sivil birlikteliklerini korumak için kazandıkları hakların bir garantisi bulunmuyor.

Avrupa Parlamentosu’nun sivil, ticari, aile ve özel uluslararası hukuku ile ilgili “medeni hal belgelerinin etkilerinin karşılıklı tanınması planlarını güçlü bir şekilde destekler” ve “karşılıklı olarak tanınmasının sağlanmasının gerektiğini vurgular” gibi belgeler, Avrupa Birliği ülkelerinin henüz uyarladıkları belgelerdendir. Bu, vatandaşların AB ülkelerine gitmeleri durumunda, mevcut tüm evlilikler ve beraberliklerin etkilerinin tanınmasını gerektirir.

Bu oylamanın ardından, Avrupa Komisyonu, AB genelindeki tüm beraberliklerin ve evliliklerin karşılıklı tanınmasının sağlanması için çeşitli yollar önerecek.

Avrupa Parlamentosu üyesi, LGBT Hakları Avrupa Parlamentosu’nun Intergroup Eş Başkanı Avusturya Yeşilleri’nden Ulrike Lunacek “bu, temel haklarının her geçen gün azaldığını gören, Avrupa Birliği içindeki sınırlarda geçiş yapan birçok çift ve aileler için büyük bir gelişmedir. Bu eşitlik için bir oydur: AB’de seyahat ederken, herkesin mevcut hakları muhafaza edilmelidir” diye tepkisini gösterdi.

Avrupa Parlamentosu üyesi, LGBT Hakları Avrupa Parlamentosu’nun Intergroup diğer Eş Başkanı Michael Cashman, “Cinsel yönelimi ne olursa olsun, bu hareket özgürlüğünün tüm vatandaşlar için garanti edilmesi gerekir. Karşılıklı tanıma “ulusal egemenliği zayıflatacaktır” tanımlaması tamamen yanlıştır. Ulusal evlilik veya beraberlik yasalarını etkilemez” diye ekledi.

Muhafazakâr gruplar, ulusal egemenliği zayıflatması riskini ileri sürerek red oyu verdiler.

Bu tedbir, Avrupa Birliği sınırları ötesinde Avrupa Birliği sakinleri için temel hakların evrenselliğini güçlendirmektedir.

Avrupa Parlamentosu LGBT Hakları Intergroup, 20 AB Üye Devlet ve 5 politik gruptan oluşan ve Avrupa Parlamentosunda 115 üyesi ile Avrupa Parlamentosu’ndaki en geniş gruptur. 1999 yılında kurulmuştur. (Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.