Hindistan-Japonya nükleer anlaşmasına karşı ulusaşırı protestolar

Sinop Nükleer Karşıtı Platform (SNKP)’dan Hindistan’daki aktivistlere destek!

Sizlere Hindistan ve Japonya arasında bir Nükleer İşbirliği Anlaşmasının yapılmasının planlandığından Hindistan’dan Antinükleer Aktivist Kumar Sundaram ile gerçekleştirdiğimiz röportaj haberde bahsetmiştik .Bugün o anlaşmanın imzalarının atılabileceği ziyaretin ilk günü, Başbakan Abe Hindistan’da.

 

kumar Protest-in-Sakhri-Nate-7 - KopyaHindistan’a şimdiye kadarki en pahalı alt yapı yatırımlarından biri olan yüksek hızlı  tren hattı kurulması ve nükleer işbirliği anlaşmalarının imzalanması bekleniyor . Hindistan’da insanların daha çok ilgilendiği mesele ise kuşkusuz nükleer santral yapılması . Önümüzdeki bir kaç gün nükleer santralin kurulmasının planlandığı  Jaitapur, Mithi Virdi ve Kovvada bölgelerinde yaşayan köylüler, çiftçiler, balıkçılar için yaşam alanlarını korumak adına demokratik haklarını kullanarak yapabilecekleri eylem, gösteri için son şans zira,  imzaların atılmasından önceki son dönemece de girildi.  Öte yandan anti nükleer aktivistler de direnişlerinde dünya ile dayanışmanın yollarını arıyor , uluslararası arenada  Hindistan ile Japonya arasında imzalanacak bu nükleer işbirliği anlaşmasına karşı dünyanın diğer aktivistlerine çağrı yapıyor . Onların bu çağrısı 2013 yılının Mayıs ayında Japonya ile hükümetler arası anlaşma yaparak bir nükleer santralin de Akkuyu’dan sonra kurulması planlanan Sinop halkında karşılık  buldu.

 

Sinop Nükleer karşıtı Platform, Hindistan-Japonya Nükleer Anlaşmasına karşı
Sinop Nükleer karşıtı Platform, Hindistan-Japonya Nükleer Anlaşmasına karşı

Sinop Antinükleer Platform(SNKP) üyeleri, nükleer karşıtı  aktivistler  9 Aralık 2015 çarşamba günü bir araya gelerek Japonya’nın Hindistan’la yapmayı planladığı nükleer işbirliği anlaşmasını kınayan bir basın açıklaması yaptı, barış çağrısında bulundu. Basın açıklamasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz .

 

bLondra’da ise Güney asya Dayanışma Grubu (SASG) ve Nükleere karşı Japonya (JAN) birlikte Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından imzalanması planlanan Nükleer İşbirliği anlaşmasına karşı 11 Aralık günü  Japonya Elçiliği önünde güçlü bir protesto gerçekleştirdi.  Gruplar nükleer işbirliği anlaşmasından vazgeçilerek Güney Asya’da  nükleersiz bölge kurulmasını  talep etti . Protestonun tiyatral versiyonu da vardı , maskeleriyle Abe, Modi ve Hollande arasında  anlaşma ilişkisinin kuruluşunu canlandırdılar.  
Londra'da Hindistan -Japon Nükleer anlaşmasına karşı protesto
Londra’da Hindistan -Japon Nükleer anlaşmasına karşı protesto
Bu gösterilerde Hindistan-Japonya nükleer işbirliği anlaşması Fukuşima faciasını anımsatan konuşmalarla  kınandı . Nükleer santralin en tehlikeli endüstri türü olduğunu bilerek bir kaza olmasa dahi yıllar sonra ekolojik yaşamda ve insan hayatında geri dönüşü olmayan uzun dönemde çözüm dahi bulunamayacak olan  izler bıraktığı vurgulandı, radyoaktif atıklardan, uranyum ham maddesinin yol açacağı risklerden bahsedildi. Bu protestodan sonra nükler anlaşmasından vazgeçilmesini talep eden bir dilekçe Başbakan Shinzo Abe’ye verilmek üzere  Londra’daki Japon Büyükelçiliğine teslim edildi.
Japonya'da Hindistan-Japonya nükleer işbirliğine karşı protestolar
Japonya’da Hindistan-Japonya nükleer işbirliğine karşı protestolar
Japonya’da da Başbakan Shinzo Abe’nin yeni bir nükleer santral işbirliği anlaşmasını Hindistan’la yapacak olması büyük tepki gördü . Fukuşima’daki problemler devam ederken başka ülkelere nükleer santral teknolojisinin ihraç ediliyor oluşu kınandı. Protestolar bugün de Tokyo ve Osaka’da sürdü.  İstanbul Nükleer Karşıtı Platform da 16 Aralık Çarşamba günü Hindistan-Japonya arasındaki bu nükleer işbirliği anlaşmasını kınadığını bir basın açıklaması ile duyuracak .
 
Haber :Pınar Demircan
(Yeşil Gazete, Nukleersiz, Asiaprogressive)
 
Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR