1931 yılında Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu 4 Ekim’i Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak ilan etti. Her yıl 4 Ekim’de tehlike altında olan hayvanlarla ilgili farkındalık yaratmak ve hayvan haklarını gündeme getirmek amacıyla çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Bu yıl da birçok ekoloji örgütü ve siyasi parti 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü‘nde hayvanların yaşadıkları hak ihlallerine, avcılık yasasına ve nesli tükenmekte olan hayvanlara dikkat çekti.
230 örgütten çağrı: Yaşamlarımız birbirine bağlı
Bir araya gelerek ortak bir açıklama yapan 230 sivil toplum kuruluşu, yaban hayvanlarını öldürmenin spor, turizm, hobi ya da ihale konusu olamayacağını ve avcılığın tamamen yasaklanması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de farklı alanlarda çalışma yürüten ve konularında uzman 230 sivil toplum kuruluşu, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde yaptığı açıklamada ”Dünyayı birlikte yaşadığımız diğer canlılarla paylaşıyoruz. Ormanlar, dağlar, dereler hepimizin yaşam kaynağı ve hepimizin yaşamı birbirine bağlı. Bu nedenle haklarını bizim dilimizde ifade edemeyen tüm canlıların sesi olmak için bir aradayız” dedi.
Yalnızca diğer canlıların değil, insanların da yaşam hakkının korunması için avcılığın bir an önce yasaklanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada spor veya hobi amaçlı ya da bir turizm faaliyeti olarak yaban hayvanlarının öldürülemeyeceği, yaşam hakkının ihaleye açılamayacağı belirtildi.
Avcılığın yasaklanması için imza kampanyası
Sivil toplum kuruluşları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın avcılığı tamamen yasaklaması için binlerce doğa severin desteğiyle bir imza kampanyası başlattı.
Yapılan açıklamada yaban hayatı kökenli hastalıkların yaygınlaşarak pandemilere dönüştüğü günümüzde avlanmanın artık bir ihtiyaç olmaktan çıkıp biyoçeşitlilik kaybının en önemli nedenlerinden biri haline geldiği ve yaban hayatına zarar verdiği belirtildi.
Sivil toplum kuruluşları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün öncelikli görevinin hangi hayvan türünün ne kadar avlanacağından çok yaban hayvanlarını korumak olması gerektiğini vurguladı.
’10 yılda 500 bin kişi avcılık sertifikası aldı’
Son 16 yıl içerisinde 500 bin kişinin avcılık sertifikası almasını eleştiren 230 sivil toplum kuruluşu, avcıların sayıları artarken, pek çok canlı popülasyonunun tükenme tehlikesi altında olduğunun bilimsel verilerle ortaya konulduğunu belirtti.
UNESCO tarafından hazırlanan Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne göre, her hayvanın yaşam hakkına saygı duyulması gerektiğini hatırlatan sivil toplum kuruluşları; hayvanları yaşatmak ve avcılığı durdurmak için herkesi harekete geçmeye ve change.org/vurmabeni adresi üzerinden imzacı olmaya çağırıyor.
‘Çocuklarımız üveyik sesi duymadan, geyik görmeden büyüyebilir’
230 kurum için konuşan ülkemizin ilk yaban hayatı uzmanlarından olan Tansu Gürpınar şu ifadeleri kullandı:
Düşünün ki çocuklarımız hiç üveyik sesi duymadan, geyik, karaca, ceylan görmeden büyüyebilir. Böyle bir şeyi bu ülkede bir kişinin bile isteyeceğini sanmıyorum. Bir araya gelen 230 kurum arasında konularında uzman birçok kuruluş ve kişiler var. Bilimsel verilerle ortaya konan bu gerçeklerin göz ardı edilmeyerek Türkiye doğasının daha iyi korunması için mevcut Kara Avcılığı Kanunu’nda gereken yeni düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir.
Tehlike altındaki türler vuruluyor
2020-2021 Av Sezonu için Merkez Av Komisyonu’nun avına izin verdiği türler arasında, tehlike altında olan türler de bulunuyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan kırmızı listede dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türleri de yer alıyor.
IUCN’nin “hassas” kategorisinde bulunan türlerden üveyik nüfusunun son 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusunun ise son 20 yılda yüzde 50 gibi büyük bir oranda azaldığı belirtiliyor.
Tepkiler sayesinde kurtuldular
230 sivil toplum kuruluşu, düzenledikleri imza kampanyasının yanı sıra, sosyal medyada yaşam hakları ellerinden alınan canlılar adına tepkilerini dile getiriyor. Tarkan, Ezgi Mola, Can Dündar, Ziynet Sali gibi pek çok ünlü ismin de sosyal medya üzerinden destek verdiği kampanya sonucunda, canlıların yaşamlarını tehdit eden birçok yanlış karar iptal edilmiş bulunuyor.
Binlerce doğa severin tepkisi sonucunda iptal edilen bu kararlar arasında şunlar yer alıyor:
- Dersim‘deki 17 dağ keçisinin avlanmasıyla ilgili ihale iptal edildi.
- Eskişehir‘de belli noktalarda kızıl geyik acente kotalarının avlattırılmasına ilişkin 20 Temmuz’da yapılacak ihale durduruldu.
- Erzincan’da mahkeme kararıyla, dağ keçileri vurulmaktan kurtuldu.
- Şanlıurfa’daki ceylanların avlanması için düzenlenen ihalenin iptalini talep eden dava açıldı, ihale için yürütmeyi durdurma kararı verildi.
- Mersin’de yaşam hakları ihaleye açılan 75 dağ keçisinin vurulmasıyla ilgili karara Mersin Barosu tarafından dava açıldı.
#HayvanlarYaşamakİstiyor
“Hayvanlar Yaşamak İstiyor” etiketi üzerinden sosyal medya kampanyası yürüten örgütler paylaşımlarıyla avcılık yasağının getirilmesini talep etti.
Kuzey Ormanları Savunması tarafından yapılan paylaşımda “Tahrip altındaki doğa ve ormanlarda yaşayan az sayıdaki yaban hayvanı, sayıları ikiyüz bini bulan avcı pusularında can veriyor. #HayvanlarYaşamakİstiyor. Sezonu, turizmi ihalesi olmaz. Avcılık tamamen yasaklanmalıdır” denildi.
Tahrip altındaki doğa ve ormanlarda yaşayan az sayıdaki yaban hayvanı, sayıları ikiyüz bini bulan avcı pusularında can veriyor.#HayvanlarYaşamakİstiyor Sezonu, turizmi ihalesi olmaz. Avcılık tamamen yasaklanmalıdır.
Sen de imza ver👉https://t.co/VIa9mfv4AT pic.twitter.com/QWcHVu6yEZ
— Kuzey Ormanları Savunması (@kuzeyormanlari) October 4, 2020
Buğday Derneği de yaptığı paylaşımla avcı sayısının artışına dikkat çekerek “Son 16 yılda 500 binin üzerinde kişi avcılık sertifikası almış durumda. Hayvanların yaşam alanları daralıyor, avcı sayısı artıyor.
Oysa; #HayvanlarYaşamakİstiyor” ifadelerini kullandı.
Avcılık değil, yaşamı korumak teşvik edilsin.
Son 16 yılda 5️⃣0️⃣0️⃣ binin üzerinde kişi avcılık sertifikası almış durumda. Hayvanların yaşam alanları daralıyor, avcı sayısı artıyor.
Oysa; #HayvanlarYaşamakİstiyor 🕊🦌#4EkimHayvanlarıKorumaGunu@TCTarim @bekirpakdemirli pic.twitter.com/scObDqdStx— Buğday Derneği (@BugdayDernegi) October 4, 2020
Yeşiller Partisi: Yaban hayvanı ticaretine izin vermeyeceğiz
Yeşiller Partisi tarafından yapılan paylaşımda “Biz Yeşiller, kara avcılığına, satılması ve sergilenmesi dahil her türden yaban hayvanı ticaretine izin vermeyeceğiz. Denizlerde yanlış, aşırı ve zamansız avlanmayı durdurmak için gerekli önlemleri alacağız” denildi.
Bugün #4EkimHayvanlarıKorumaGunu
Biz #Yeşiller; Kara avcılığına, satılması ve sergilenmesi dahil her türden yaban hayvanı ticaretine izin vermeyeceğiz. Denizlerde yanlış, aşırı ve zamansız avlanmayı durdurmak için gerekli önlemleri alacağız. #HayvanlarYasamakİstiyor pic.twitter.com/nA5UHYihXE
— Yeşiller Partisi (@YesillerPartisi) October 4, 2020