Hayvan HaklarıManşet

Erzincan’da yaban keçilerinin avlanması ihalesi iptal edildi

0
avlanma

Erzincan‘da 7 yaban keçisi ve 1 çengel boynuzlu dağ keçisi için açılan av ihalesi, yasalara uyulmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından iptal edildi.

Vegan Derneği‘nin açıklamasına göre Erzincan İdare Mahkemesi, söz konusu av ihalesinin yasalara uygun olmadığını belirterek, ihaleyi iptal etme kararı aldı. Davanın odak noktası, ihale ilanının kanuni gerekliliklere uygun bir şekilde yapılmamasıydı. Mahkeme, ihale sürecindeki usulsüzlükleri gerekçe göstererek bu kararı verdi. Ancak hayvanların yaşam hakkı ile ilgili bir değerlendirme yapılmadı.

Vegan Derneği yaptığı açıklamada “Erzincan İdare Mahkemesi’nin davalar arasında, yürütmenin durdurulması kararı veren tek mahkeme olması sebebiyle de katledilmek istenen 8 hayvanın avcılardan kurtulduğunu ve dağlarda özgürce yaşamlarına devam ettiklerini umut ediyoruz” dedi.

Avcılığın tamamen yasaklanması ve tüm türlerin özgürleşene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan dernek, doğal yaşam alanlarının korunması ve hayvan haklarının savunulması adına atılan bu adımların, daha geniş çaplı yasal değişikliklere yol açabileceğine inanıyor. Avcılığın yasaklanması, sadece Erzincan’da değil, tüm Türkiye’de doğa ve yaban hayatının korunması adına atılacak önemli adımlardan biri olarak görülüyor.

avlanma

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı Av Turizmi Uygulama Talimatı Ek Kararı‘nda avlanabilecek türler, avlanma tarihleri, canlıları avlamanın ücreti gibi detaylar yer alıyor.

Yaban hayvanlarının yaşamı avlanma ihalesine konu ediliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü‘nün her yıl yayınladığı “Av Turizmi Uygulama Talimatları”, belirli türler için avcılık faaliyetlerini düzenleyen kapsamlı bir dizi yönergeyi içeriyor. Bu talimatların av turizminin ‘sürdürülebilir’ bir şekilde yürütülmesini sağlamak, biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunmak ve avcılık faaliyetlerinin yasal çerçevede gerçekleştirilmesini garantilemek amacıyla hazırlandığı iddia ediliyor.

Av turizmi ihalelerinin durdurulması için bir dava daha: Yaban hayvanları ortak mirasımız
Yaban hayvanlarına adeta fiyat etiketi takılmıştı: Av turizminin iptali için dava açıldı
Afyon’da kızıl geyiklerin avlanma ihalesine iptal

Talimatlar, avlanabilecek türler, avlanma dönemleri, avlanma izinleri, kota dağılımı ve avlanma usulleri gibi bir dizi konuyu detaylandırırken, hangi hayvan avlandığında ne kadar ücret ödeneceği de bu kılavuzda yer alıyor. Belirtilen türler arasında yaban keçisi, kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca ve Anadolu yaban koyunu gibi çeşitli hayvanlar yer alıyor ve her bir canlı için cinsiyete, avlanma dönemine ve avlanma şekline dair özel hükümler bulunuyor.

Av turizmi için acenteler, yerli avcılar ve yabancı devlet misafirleri gibi farklı kategoriler için ayrı kotalar belirleniyor ve bu kotaların kullanımıyla ilgili genel hükümler tanımlanıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.