Dış Köşe

Hayvancılık can çekişiyor – Ali Ekber Yıldırım

0

Hayvancılıkta yeni kriz kapıda.Yüksek girdi maliyetleri ve hükümetin devam eden ithalat politikası besicileri ve süt hayvancılığı yapanları iflasın eşiğine getirdi. Koç Holding ile Ata İnşaat’ın 1999’da Şanlıurfa’da kurduğu ve o dönemin en büyük hayvancılık işletmesi olan Haranova Çiftliği besicilikten çekildiğini resmen açıkladı. Koç’tan sonra fast food sektörünün dünya devi McDonalds da İzmir Tire’de ve Afyon’daki toplam 8 bin başlık besi işletmesine bir süredir yeni hayvan almıyor. McDonalds, besideki hayvanları kestikten sonra sektörden tamamen çekilme kararı aldı. Besiciler “Koç ve McDonalds’tan sonra sıra kimde?” diye birbirlerine soruyor.
EBK’dan ete zam
Et ve Balık Kurumu görev zararından kurtulmak için perakende et fiyatına zam yaparken besiciden aldığı karkas etin fiyatını artırmaması besicilerin tepkisine neden oldu. Besiciler, “Koç,McDonalds gibi dev firmalar bile havlu atarken bizim ayakta kalma şansımız hiç yok.” diyor. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş ise, besiciliğin sürdürülebilir olması gerektiğini belirterek zarar etmemek için fiyat ayarlaması yaptıklarını söyledi. Ulubaş, karkas et fiyatının artırılmasının piyasa dengelerini bozacağını, besicinin girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Süt hayvanları kesiliyor
Artan girdi maliyetleri nedeniyle süt yem paritesindeki bozulma nedeniyle 2008 yılında olduğu gibi süt hayvanları kesiliyor. Saray Halı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel’in bir süre önce DÜNYA’ ya verdiği röportajda dile getirdiği gibi süt hayvanlarının kesime gidiyor. Sıfır faizli kredi ile kurulan birçok işletme yakında başlayacak kredi geri ödemelerini yapamayacak durumda.
Hayvancılıkta öne çıkan 6 sorun
1-Yem başta olmak üzere yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretim maliyeti çok yüksek
2- İthalat politikası ile ülkeye yerli üreticinin maliyetinin çok altında fiyatlarla canlı hayvan ve et ithal ediliyor
3- Sıfır faizli kredi ile binlerce işletme kurulurken, bu işletmelerin yem ihtiyacı, ürettikleri et ve sütün pazarlanmasına yönelik planlama yapılmadı
4-Yem/süt paritesindeki dengesizlik giderilemedi. Üretici sattığı sütle ihtiyacı olan yemi alamıyor
5- Çok sık yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle sektör önünü göremiyor
6-Ağustos ayında başlayacak sıfır faizli kredilerin geri ödemesinde sıkıntı var

Ali Ekber YILDIRIM – Dünya

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.