Editörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşet

[Hayvan hakları yasası nerede?] Muharrem Akburak, hayvanlar için 13 gündür açlık grevinde

0

63 yaşındaki emekli Muharrem Akburak, hayvan hakları yasasına dair taleplerinin duyulması için 13 gündür açlık grevinde.

Akburak, hayvan haklarıyla ilgili taleplerinin kabul edilmemesi halinde 11 Mart’tan sonra süresiz açlık grevine başlayacağını duyurdu.

Yeşil Gazete’ye açıklamalarda bulunan Muharrem Akburak, koah hastası olduğunu ve sağlık durumunun kötüye gittiğini belirtti.

’24 Şubat’ta açlık grevine başladım’

Şu anda mevcut olan ve hayvanları koruması bakımından son derece yetersiz olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yerine, geçen sene Meclisteki bütün siyasi partilerin araştırma komisyonu çatısı altında bir araya gelip oluşturduğu hayvan haklarını koruyan kapsamlı 55 maddelik bir rapor hazırlanmıştı.

Ancak, hazırlanan rapor bir türlü yasalaşmadığı gibi, siyasilerin konuyla ilgili açıklamaları da söz konusu rapora paralel yasanın hayata geçmeyeceğine dair bir görüş oluşturdu.

Muharrem Akburak da hayvanları can olarak kabul eden ve hukuki olarak da hayvanlara işkence edenlere ceza getirilmesini öngören 55 maddelik raporun hala yasalaşmaması, bununla birlikte rapora uygun bir yasanın yapılmayacağına dair beyanlar verilmesi üzerine açlık grevine başladı:

Mevcut olan 5199 sayılı hayvanlarla ilgili yasanın değiştirilmesi 2020 yılında gündeme gelmişti. Araya giren bazı nedenlerden dolayı yasa 2020 yılında çıkamadı. Ama 2020 yılında çıkarılması düşünülen yasa, hayvanseverler için umut vericiydi.

Fakat, 2021’de yasanın tekrar gündeme gelmesiyle hayvanseverler olarak çok büyük hayal kırıklığı yaşadık. Yasanın, hayvanların felaketi olabileceğini gördük.

Benimle birlikte Türkiye’nin birçok yerinde tepkiler ve sesler yükseldi. Ben de bu amaçla 24 Şubat’ta açlık grevine başladım. Şu gün itibariyle 13 günden beri açlık grevindeyim.”

Akburak, açlık grevini 11 Mart’a kadar sürdüreceğini açıklamıştı. Ancak, taleplerinin gözardı edilmesi ve hayvanları korumayacak bir yasanın geçmesi durumunda 11 Mart’tan sonra süresiz açlık grevine başlayacağını kaydetti.

‘Sahipli hayvan sayısına sınırlama getirilmemeli’

Muharrem Akburak, sahipsiz hayvanlara ilişkin yasada yer alması gereken ana talepleri şöyle sıraladı:

  • Hayvanların bulundukları yerde mutlaka kısırlaştırılmış olarak yaşamaları hükmünü içeren mevcut Hayvanları Koruma Kanunu’nundaki 6. Madde olduğu gibi korunmalı ve hiçbir şekilde yeni eklemeler ve maddeler ile delinmemeli, hayvanlar kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları yere bırakılmalıdır.
  • Hayvanları Koruma Kanunu, belediye başkanlarının görev tanımlarına girmeli ve başta kısırlaştırma olmak üzere kanunu uygulamayan belediye başkanları hakkında “görev ihmalden” soruşturma açılmalıdır. Belediye görevlileri de idari ve cezai yaptırım kapsamına alınmalıdır.
  • Her belediyenin kendi sınırları içinde kısırlaştırma ve tedavi merkezleri kurma mecburiyeti getirilmeli ve bu merkezlerde etik ve tıbbi koşullarda kısırlaştırma seferberliği başlatılmalıdır. Belediyelerin kendi sınırları dışına kedi köpek çıkarması kesinlikle yasaklanmalıdır.
  • Belediyelerin büyük barınaklara kısırlaştırmaya götürme adı altında, başka şehirlere, kırsala, dağlara ve ormanlara hayvan atmalarına kılıf olan büyük merkezi dev bakımevleri kesinlikle yasaklanmalıdır.
  • Evlerdeki sahipli hayvan sayısına hiçbir koşulda sınırlama getirilmemelidir. Evinde mağdur ve çoklu hayvan bakan hiç kimse, o hayvanları petshoplardan toplamamıştır, hepsi öldüren yok eden zehirleyen belediyelerin elinden, ölüm kampı barınaklarından kurtarılan hayvanlardır. Belediyeler, bu hizmetleri yeterli biçimde verdikleri zaman, zaten gönüllüler kurtarmak korumak için evlerine çoklu hayvan almak zorunda kalmayacaklardır.

‘Cezaların alt sınırı üç yıldan başlamalı’

Yasal ırk tabirinin kalkması ve hayvanlara yönelik işlenen suçların alt sınırının üç yıldan başlaması gerektiğini belirten Akburak’ın diğer talepleri de şunlar:

  • 5199 sayılı mevcut kanunun 6.maddesinin tek kelimesi direkt ya da dolaylı biçimde değiştirilemez.
  • Hayvanlara yönelik her türlü hizmet, bakim, beslenme, tedavi, rehabilitasyon işlemleri İL, İLÇE, BELDE belediyesi ayrımı olmadan, belediye kanunun 14.maddesine kayıt edilmelidir. Belediye olmayan yerlerde il özel idareleri ve Kaymakamlıklar görevlendirilmelidir.
  • Devasa bakımevleri tam teşekküllü hayvan hastanelerine dönüşmelidir.
  • Hayvana karşı işlenen suçlarda re’sen soruşturma izni olmalıdır.
  • Hayvana yönelik işkence, tecavüz, psikolojik ve fiziksel şiddet, kötü muamele gibi suçlara verilecek cezaların alt sınırı 3 yıldan başlamalı, ertelenemez ve paraya çevrilemez olmalıdır.
  • Yasak ırk tabiri kalkmalı, dövüştürülmediği ve üretimde kullanılmadığı belirlenen hayvanlar ailelerine geri verilmelidir. Üretim ve dövüşten kurtarılan hayvanlar özel rehabilitasyon merkezlerinde rehabilite edilerek sahiplenmeye açılmalıdır.
  • Faytonlar, hayvan güreşi, dövüşü ve yarışları yasaklanmalıdır.
  • Evcil hayvan üretimi ruhsatlı, ruhsatsız ayrımı yapılmadan yasaklanmalıdır.
  • Yunus parkları, hayvanat bahçeleri kapatılmalı, havai fişek kullanımı ve turizm, spor adı altında avcılık yasaklanmalıdır.
  • İnternet üzerinden satışlar ile mücadele edilmelidir. Bunun için siber mücadele birimleri kurulmalıdır.
  • Hayvanlar üzerinde her ne sebeple olursa olsun deney yapılması yasaklanmalı , dünyada yaygın alternatif metotlar kullanılmalıdır. Kürk ithali ve ihracı yasaklanmalıdır.
  • Ülke genelinde eş zamanlı kısırlaştırma seferberliği başlatılarak tüm bu çalışmalar Stk’lar, Yhkg’ler ve gönüllüler ile birlikte yürütülmelidir.

Ne olmuştu?

2020 yılında Mecliste Hayvan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan rapora benzer bir hayvan hakları yasasının hazırlanması bekleniyordu. Ancak, yasa hala çıkmadı.

Bunun yanında siyasilerin hayvan hakları yasasıyla ilgili açıklamaları, Hayvan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan rapora uygun bir yasanın çıkmayacağına ilişkin haklı tahminlere neden oldu. Açıklamalar, hayvanseverler üzerinde ciddi bir hayal kırıklığı oluştururken, yeni çıkacak yasanın da hayvanları korumayacağı yönünde yorumlar yapıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.