Hayvan HaklarıManşet

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden rapor: 2023’te hayvanlara eziyet edenler hangi cezaları aldı?

0
Hayvan Hakları İzleme Komitesi

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), 2023’te hayvanlara zarar veren insanlarla ilgili davaların sonuçlarını paylaştı. Sömürüsüz bir dünyaya bir adım daha yaklaşılan, sokaktaki hayvanlarla geçirilecek yeni bir yıl dilekleriyle HAKİM, sosyal medya platformlarında yayınladığı mesajda ‘yolumuz uzun’ dedi.

“Bugün her yerde sokakta yaşayan köpeklere adalet talebiyle eylemler devam ediyor. Ancak hukuk, hala bir eşya gibi görülen hayvanlar söz konusu olduğunda en eğilip bükülebilir ve işlemez halini alabiliyor. Bu yüzden önümüzde hala algımızı ve taleplerimizi değiştirmemiz gereken uzun bir yol var.”

Mesajda mücadele etmekten vazgeçmeyeceğini tekrarlayan HAKİM, “2024’e girerken sizden, bu yazdığımız kararlara bakarken bir kediye, köpeğe, ata, yunusa ve boğaya yapılanların yalnızca bir kısmının mı yoksa hepsinin mi hakkaniyet tanımınıza aykırı olduğunu düşünmenizi istiyoruz. Tür fark etmeksizin bu kararların hepsinin sebebinin, insanlar olarak diğer hayvanlarla aramıza çektiğimiz çizginin ve kendimizi diğerlerinin efendisi sanmamız olduğunu hatırlatmak istiyoruz” dedi.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’ne göre 2023’te hayvanlara eziyet edenler ne ceza aldı?

HAKİM’in verilerine göre 2023 yılında hayvan hakları ihlalleri için görülen davalardan bazıları şöyle:

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevinde yer alan “doğal yaşam alanı”nda bir köpeği başına kürekle vurarak öldüren ve tutan iki kişi hakkında Konya 14. Asliye Ceza Mahkemesi 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Diğer tüm yetkililer ve veteriner hekimlerle ilgili yapılan suç duyuruları neticesinde Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

Arka arkaya beş yunus ölümünün gerçekleştiğinin, kanuna aykırı bir şekilde yunusların gebe bırakılarak doğurtulduğunun, bir bebek yunusun ölü doğduğunun belgeler ve görüntülerle ispatlandığı soruşturma dosyası neticesinde Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı “yunus parkının herhangi bir kastının olmadığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

Ağır yük taşıttırılması sebebiyle yürüyemeyen ata sopayla defalarca vurarak eziyet ettiği görüntülerle sabit olan şahıs hakkında Silivri 1. Asliye Ceza Mahkemesi 5 ay hapis cezası verdi.

Elazığ Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevinde yaşanan, görüntülerle ve bilirkişi raporuyla ispat edildiği üzere sayısız hayvanın öldürülmesini konu alan dosyada Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi “kamu zararının olmadığı” gerekçesiyle veteriner hekimler hakkında beraat kararı verdi.  Tehlike arz ettiği iddia edilen hayvanlarla ilgili dışkılarının içinde, zayıf ve soğukta tutulduklarının yerinde tespiti üzerine yapılan ve yine görüntülerin sunulduğu soruşturma dosyası ile ilgili olarak ise Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca takipsizlik kararı verdi.

Kediyi asansörde botlarıyla tekmeleyerek öldüren şahıs hakkında Karşıyaka 2. Asliye Ceza Mahkemesi 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. 

Silivri Belediyesi Barınağı’nda neler oluyor? Hayvanlara işkence ve katliam görüntüleri sızdırıldı
Tundra kazı, dört yıl sonra yeniden Türkiye’de

Bir köpeği yaşadığı barakada yakarak öldüren faile Seferihisar 2. Asliye Ceza Mahkemesi 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Kandıra 2. Asliye Ceza Mahkemesi, köpeğe tecavüz eden faile 5 ay hapis cezası ve 610,80 TL idari para cezası vererek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Kızıltepe 3. Asliye Ceza Mahkemesi, bir boğayı gözleri kapatılmış ve baş aşağı sarkıtılmış şekilde başına balyozla defalarca vurarak öldüren faillere öldürme suçundan değil, acımasızca zalimce muamelede bulunma suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Kırklareli 2. Asliye Ceza Mahkemesi yavru köpeği dakikalarca eziyet ederek öldüren faile 6.000 TL para cezası verdi.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Türkiye’deki hayvanlara yönelik hak ihlallerini izlemeye devam edecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.