Hayvan HaklarıManşet

Tundra kazı, dört yıl sonra yeniden Türkiye’de

0
Fotoğraf: Ahmet Keser.

Avrupa’nın kuzeyinde ve Güney Kore- Japonya civarında yaşayan, Türkiye’de ise çok nadir görülen Tundra kazı (Anser Serrirostris), Trakor Kuş Gözlem Topluluğu‘ndan Ahmet Keser tarafından gözlemlenerek kayıt altına alındı.

Göçmen bir tür olan Tundra kazı, en son dört yıl önce Balıkesir Manyas Kuş Cenneti’nde gözlemlenmişti. Bu kez uğrak noktası Denizli Çardak‘daki Acıgöl oldu. 

Denizli’de ilk kez gözlemlenip fotoğraflanan çift ile birlikte kentte kayıt altına alınan kuş sayısı da 324’den 325’e yükseldi.

Avcılara karşı önlem alındı

Büyük Tarla Kazı veya Fasülye Kazı olarak da isimlendirilen nadir Tundra Kazı’nı uzun bir aradan sonra gözlemleyebilen Ahmet Keser, Jandarma ve Milli Parklar görevlilerini bilgilendirdi. Bunun üzerine yetkililer Acıgöl sahasını avcıların kuşa zarar vermemesi için kontrol altına aldı.

Türkiye’nin dört yanından kuş gözlemcileri Acıgöl’e gidiyor

23 Aralık’ta yapılan gözlemin ardından ilk olarak 24 Aralık’ta Ankara, Muğla ve İstanbul’dan aralarında araştırma görevlileri ve profesörlerin de bulunduğu kuş gözlemcileri Denizli’ye gitti. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden kuş gözlemcileri de bölgeye hayvanları gözlemlemek için gitmeye devam ediyor.

Sakarca kazlarına göre daha büyük ve iri olan Tundra Kazının ayırıcı özelliklerinden biri boynunun uzun olması. Diğer belirgin özellikleri ise; genelle koyu renkli ve tipik dar turuncu bantlara sahip uzun ve kalın gagası. Gaga kökü nadiren dar beyaz, bacakları da turuncu renkli olan kuşlar, tundra bölgelerinde ürüyor ve kışları diğer kazlarla kolayca sosyalleştiği tarım arazileri ve sulak alanlarda yaşıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.