Hafta SonuManşet

Hayaller Çimen Ev ve Bulut Ev’de yeşeriyor! – Büşra Güder

0

Bu yazının iki konusu var: Başlıktan da anlaşılacabileceği gibi Çimen Ev ve Bulut Ev.

Bu iki merkez de İstanbul’da faaliyet gösteriyorlar ve dezavantajlı çocuklarla çalışıyorlar.

Çimen Ev, 2016 yılının Şubat ayında Roman Hakları Derneği’nin öncülüğünde kuruldu. Açık Toplum Vakfı tarafından destekleniyor ve Şişli Belediyesi de çocuklara yemek sağlıyor.

Geçtiğimiz Pazar akşamı Boğaziçi Üniversitesi’nde çocuklar harika bir yıl sonu gösterisi yaptılar şarkılar, tiyatro, dans gösterileri ve sergi… Herşey harikaydı. Bir yılda ortaya çıkan iş gerçekten muazzam.

Şişli Elmadağ bölgesinde yaşayan 6-16 yaş arasındaki çocukların akademik becerilerini, sosyal ve bilişsel düzeylerini ve özgüvenlerini artırmak amaçlı kurulan Çimen Ev Bilim ve Sanat Merkezi, aslında sadece çocuklarla değil velilerle de çalışmalar yapıyor.

Merkezde, okul terkini önlemek, okula devamsızlığı azaltmak ve çocukların akademik başarılarını artırmak için hafta içi ve haftasonları bir çok aktivite gerçekleştiriliyor. Yapılan tüm aktiviteler bölgedeki çocukların ve ailelerin ekonomik nedenlerle ulaşamadıkları sosyal, sanatsal ve bilimsel faaliyetlere erişmelerini sağlayarak fırsat eşitliği sağlamak amacıyla planlanıyor.

Atölyelerin bir çoğu gönüllü eğitmenlerin desteğiyle yapılıyor ve mutlaka çocukların ilgi ve istekleri göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi velilerle, özellikle çocukların anneleri ile birlikte Çimen Ev Kadın Programı yürütülüyor.

Ben pazar akşamı gözlerim sulu bir halde çocukları izlerken yanımda Özlem Anadol oturuyordu; Konu buradan Özlem’e geldi çünkü konuyu Çimen Ev’in ardından daha bir kaç ay önce hayata geçirilmiş bir proje olan Bulut Ev’e getirme derdindeyim. Özlem, Bulut Ev’de çocuklarla çalışıyor ve bana yaptıkları harika şeyleri anlattı. İsteriz ki Bulut Ev’de de işler Çimen Ev gibi rayına otursun, bir sene sonra oradaki çocuklar da bize harika gösteriler hazırlasınlar, ordaki çocukların da hayatı değişsin…

Bulut Ev’de de Unkapanı civarındaki 5-15 yaş arasındaki dezavantajlı çocuklarla çalışılıyor. Çimen Ev modelinden yola çıkılmış olsa da bu bölgedeki çocukların bir çoğu sosyo-ekonomik sebeplerden okula gidemiyorlar.  Merkez çok kısa bir zaman önce 3 Nisan 2017’de Roman Hakları Derneği ve Roman Hakları Federasyonu  (ROMFO) nun öncülüğünde açıldı.

Ama sorunumuz Bulut Evin tamamen bireysel imkanlar ile açılmış olması ve daha fazla desteğe ihtiyacı olması. Şimdilik –umarım şimdilik- herhangi bir kurumdan destek almıyorlar. Az da olsa bireysel bağış yapanlar var neyse ki. O yüzden ihtiyaç listesi elime geçtiğinde birşeyler yapmak ve çocuklara kırtasiye malzemesi toplamak için facebook hesabım üzerinden bir duyuruya çıkmıştım. Özlem bana çocukların resim yapmayı çok sevdiklerini, başlarda en çok siyah ve gri renklerini kullandıklarını ama artık renkli resimler yaptıklarını anlatmıştı. Çocuklarla resim atölyelerinin dışında ayrıca ileri dönüşüm atölyesi, doğayı keşif atölyesi, dans atölyesi ve okula giden çocuklar için de etüd çalışmaları yapılıyor. Hem gönüllü eğitmenlere hem de malzeme desteğine ihtiyaçları var.

Alper de iletimi görünce “Neden tüm bunları Yeşil Gazete okuyucuları ile paylaşmıyoruz ?” diye sordu. Ben de kendimi bu yazıyı yazarken buldum. Belki de böylece daha fazla çocuğa umut olur, daha fazla çocuğun hayatını renklendiririz diye heveslendik.

Bu güzel hayallere destek vermek isteyenler, ihtiyaç listesini öğrenmek, merkezi ziyaret etme daha fazla bilgi almak, gönüllü olmak ya da birşeyler göndermek için Bulut Ev’in koordinatörü Özlem ile aşağıdaki mail adresinden bağlantıya geçebilirler.

[email protected]

 

 

Büşra Güder

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.