2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEkolojiManşet

Hatay’da ekokırıma davetiye çıkaran moloz dökümüne karşı yaşam nöbeti!

0

Hatay Ekoloji Platformu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören yapılardan alınan molozların ayrıştırılmadan ve Yönetmeliğe uygun olmayan biçimlerde kaldırılmış olmasına ve sonrasında da tarım toprakları ve su kaynakları gibi noktalara bırakılıyor olmasına tepki gösterdi. Platform bugün yaşam nöbeti başlatacağını duyurdu.

“Depremde hasar görmüş yapılardaki, asbest ve benzeri tehlikeli kimyasal içeren imalatlar sökülüp uzaklaştırılmadan ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre seçici yıkım yapılmadan ana yıkıma geçilmemelidir. Ayrıştırılanlar söz konusu içeriklerine göre detaylı ve özenli çalışma ile geri kazanılacak şekilde belirlenmiş depolara kaldırılmalı” ifadelerine yer verilen açıklamada bugün saat 14.00’da yapılacak eyleme tüm ekoloji, emek, meslek örgütlerini, deprem bölgesindeki yerel inisiyatiflerini çağırdı.

“Toprak, su ve hava teması olmamalı, şu an yapılan uygulamalar gibi açık alanlara özelliği ne olursa olsun yığılmamalı, atılmamalıdır. Her yıkıntıya toz olmasın diye su sıkılmamalıdır. Hem kimyasal yayılmasına hem değişik yeni kimyasalların oluşmasına ve bulaşmasına neden olabilir” taleplerinin dile getirildiği açıklamada bugün yapılan eylemlerin ileride birçok soruna neden olacağı vurgulandı:

“Acele olarak depolanan bu malzemelerde ileride kaçınılmaz olarak ortaya çıkabilecek yangınlar nedeniyle çok çeşitli ve kayıtlarda isimlendirilmemiş zehirli gazların yayılması hem hava su toprak kirliliğine, kısa sürede canlıların ölümüne bile neden olabilecektir.”

‣Malatya: Asbestli molozlar tarım alanlarına, meralara yığılıyor
‣Asbest kabusu: Kontrolsüzce doğaya bırakılan molozlar 11 ilde yaşamı tehdit ediyor
‣Malatya’da enkaz, köylerin ortasına dökülüyor: Asbeste maruz kalan köylüler yol kapattı

You may also like

Comments

Comments are closed.