ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Hatay, Erzin’de Polipropilen Tesisi: Zehir solumak istemiyoruz

0

Hatay, Erzin‘de yapılması planlanan ve bölge halkının tepkiyle karşıladığı Polipropilen Tesisi kapsamında çalışmalara başlanması için yapılan hazırlılıklar nedeniyle Doğa Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) tarafından çağrıda bulunuldu.

En yaygın kullanılan plastik türlerinden biri olan polipropilen (pp) sert ve dayanıklı olması sebebiyle başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor. Polipropilenler doğal olarak mikroplastik kirliliğe de sebebiyet veriyor.

İlgili haber:Mersin’in polipropilen sınavı

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı Doç. Dr. Sedat Gündoğdu da daha önce Erzin’de yapılmak istenen polwpropilen tesisi projesine dikkat çekmiş “Erzin’de yapılması planlanan polipropilen tesisi, gerek üretim gerekse atık süreçleriyle tarım arazileri, su bütçesi, insan sağlığı ve doğal yaşam üzerinde büyük tehlike kaynağı” diyerek tehlikenin boyutuna dikkat çekmişti.

İlgili haber:Halkın gündemi salgın, devletinki polipropilen

‘Türkiye sanayi gelişme adı altında gelişmiş ülkelerin çöplüğü haline geldi’

Doğa Akdeniz Çevre Dernekleri de bölgede yapılmak istenen tesise karşı bir açıklamada bulunarak “Ülkemizde son zamanlarda  bütün yeraltı ve yerüstü zenginlikleri küresel bir saldırıya maruz kalmıştır. Bu saldırının sonucunda doğamız katledilerek çevremiz kirletilmektedir. Ülkemiz, ‘sanayi gelişme’  adı altında gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüşmüştür” denildi. 

İlgili haber:[2021’in ardından] Çöpler, müsilaj, ithalat yasağı, lobi faaliyeti, Mersin polipropilen zaferi ve dahası…

İmar rantları, vahşi madencilik, orman katliamı, plastik ithalatı…

İmar rantları  ve vahşi madencilik yüzünden ülkenin her yerinde orman katliamlarının yapıldığına dikkat çekilen açıklamada “Ülkemizde artık temiz hava solumak, kaynağından temiz su içmek hayal olmuştur. Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla dünyanın 10. büyük plastik çöplüğünden biri olmuştur” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu tesisle bölgenin daha da kirletileceğinin vurgulandığı açıklamada şunlar aktarıldı:

İskenderun Körfezi ve Erzin’in  mevcut kirletici tesisler ile yeterince havası, suyu ve toprağı kirletilmiş olup, planlanan polipropilen tesis bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır. Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu kirletecektir.”

İlgili haber:Karbon sıfır yolunda kömüre yer yok! Peki ya plastik?

‘Cari açığı artıracak’

Ayrıca tesisin soğutulması için kullanılacak yeraltı sularının zamanla toprakların çoraklaşmasına ve dolayısıyla halkın geçim kaynağı olan tarımın ve ayrıca soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda denizin kirleneceğine değinilen açıklamada tesisin bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine ve halkın sağlığının bozulmasına neden olacağının altı çizildi. Erzin’de yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkının da çok etkileneceğinin belirtildiği açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Hammaddesi ve teknolojisi ithal olacak olan Erzin Polipropilen Tesisi cari açığın kapatılmasını sağlayamaz, aksine cari açığı arttıracağı açıktır. Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanıbaşına kimyasal tesis yapmak bilimsel ve hukuki değildir.”

‘Anayasa’ya aykırı’

Öte yandan ekonomik, sosyal ve çevresel olarak bölgeye zarar vereceği belirtilen Erzin Polipropilen Tesisi‘nin Anayasa’nın “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ve çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ödevidir” denilen 56. maddesine aykırı olduğunun da altı çizildi.

‘Erzin halkı zehir solumak istemiyor’

Polipropilen tesisini bölge halkı tarafından istenmediğinin yinelendiğinin ifade edildiği açıklamada son olarak şu sözlere yer verildi:

“Yaşam alanlarımıza ve sağlığımıza zarar verecek olan bu projenin yapılmasını istemiyoruz. Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Doğu Akdeniz halkının taleplerini yerine getirerek projeyi durdurmalıdır. Bizler tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.