Haruki Murakami: “Japonya nükleere Hiroşima’dan sonra hayır demeliydi.”

Dünyaca ünlü Japon romancı Haruki Murakami 1945’de Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının ardından hayatta kalan kişilerin yaşadığı acılara değinerek “Japonya, hibakuşalar sayesinde nükleerin dünya ve insanlık üzerinde ne kadar derin yara izleri bıraktığını öğrendiğinde ona ‘hayır’ demiş olmalıydı” dedi.
Haruki Murakami

Dünyaca ünlü Japon romancı Haruki Murakami Uluslararası Katalonya Ödülü ödül törenindeki konuşmasında Japonya’daki nükleer felakete değinerek ülkesinin nükleer politikalarını eleştirdi.

Fukushima’daki felaketin Japan Times gazetesinin yazdığı gibi “Japon insanının yaşadığı ikinci büyük nükleer facia” olduğuna dikkat çeken yazar, “Fakat bu seferki başkasının üzerimize attığı bir bomba değil, kendi elimizle yol açtığımız bir hataydı” dedi.

Murakami ‘hibakuşa’ olarak adlandırılan atom bombası kurbanlarının, yani 1945’de Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının ardından hayatta kalan kişilerin yaşadığı acılara değinerek “Japonya, hibakuşalar sayesinde nükleerin dünya ve insanlık üzerinde ne kadar derin yara izleri bıraktığını öğrendiğinde ona ‘hayır’ demiş olmalıydı” dedi.

Fakat bunun yerine nükleer enerjinin tehlikelerini sorgulayanların marjinalleştirildiği ve önceliklerini ‘verimlilik’ ve ‘uygunluk’ olarak belirleyen hükümet ve şirketler tarafından ‘gerçekçi olmamak’ ve ‘hayalcilik’le suçlandıklarını dile getiren Murakami, “Verimlilik ve uygunluk isimli kötülük meleklerine uymak yerine ileriye doğru cesur adımlar atan hayalciler” olunması gerektiğini söyledi.

Ülkesinin tarih boyunca yaşadığı pek çok olaydaki gibi aklını ve ruhunu yeniden düzene sokup ayağa kalkacağına güveninin tam olduğunu belirten yazar, kendisine verilen yaklaşık 180.000 liralık para ödülünü 11 Mart’ta yaşanan deprem ve tsunami felaketleri ile nükleer krizin mağdurlarına bağışlayacak

Kültürel, bilimsel ve insani değerlerin gelişimine katkıda bulunan bireyleri onurlandırmak amacıyla Katalonya hükümeti tarafından verilen Uluslarası Katalonya Ödülü’ne bu sene dünyaca ünlü Japon edebiyatçı Haruki Murakami layık görüldü.

Haruki Murakami kimdir?

Japonya’nın en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Haruki Murakami 12 Ocak 1949 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde dünyaya geldi. Yazar ilk kitabı olan “Kaze no uta o kike” Gunzou Edebiyat Ödülü’nü (1979), “Hitsuci o meguru Booken (Yaban Koyununun İzinde)” (1982) isimli romanıyla Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülünü, “Sekai no ovari to haado boirudo (Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu)” (1985) ile Tanizaki Ödülü’nü kazandı. Yazarı dünyaya tanıtan ve kendinden söz ettiren kitabı tam 16 dile çevrilmiş olan “İmkânsızın Şarkısı (Norvei no Mori)” (1987) oldu. Murakami 1995’te yayımlanan “Zemberekkuşu’nun Güncesi” kitabı ile de ertesi yıl Yomiuri Edebiyat Ödülünü de kazandı.

Murakamiş’nin Türkçe’de yayımlanan kitapları şunlar: İmkansızın Şarkısı, Sahilde Kafka, Zemberekkuşu’nun Güncesi, Yaban Koyununun İzinde, Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu ve Sınırın Güneyinde, Güneşin Batısında.

Sabitfikir, The Guardian, Wikipedia ve Ideefixe’den derlenmiştir.

Yeşil Gazete

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR