DünyaManşetTürkiye

Rize Fındıklı nükleer silahları reddetti: Yaşamı savunarak artan nükleer tehdide dur demeliyiz

0

Rize‘nin Fındıklı ilçesi, halk ve belediye meclisinin nükleer silahlara karşı aldığı karar sonucuda Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması (TPNW) için Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (ICAN) Şehirlerin Talebine (Cities Appeal) katıldı.

Fındıklı Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Fındıklı halkı ve Belediyemiz yaşam hakkı adına Türkiye’de öncü bir adımı atmanın haklı gururunu yaşıyor” denildi.

“Bu dünya, bu ülke, bu ilçe dağlarıyla, denizi ve nehirleriyle, insanıyla ve tüm canlılarıyla bizim vazgeçemeyeceğimizdir” diyen Fındıklı Belediyesi Meclisi, ilçe halkının da katılımıyla gerçekleştirilen Ekim 2023 olağan toplantısında oy birliği ile “savaşsız sömürüsüz bir dünya için, insanın insana/doğaya zulmünün bitmesi için bir adım” atarak Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması (TPNW) için Şehirlerin Talebine (ICAN Cities Appeal) katılma kararı aldı.

‘Nükleer silahlar bizi yok etmeden biz onları yok edelim’

Belediyenin açıklamasında “Nükleer silahlar bizi yok etmeden onları biz yok edelim. Yok edelim insanın insana kulluğunu. Dünyamızın tüm halkları renkliliğimizdir. Barış içerisinde kardeşçe yaşayacağımız bir dünya yaratmak bizim ellerimizde” ifadeleri yer aldı.

Nükleer silahların hem insan yaşamına hem de ekolojiye büyük bir tehdit olduğunun vurgulandığı açıklamada bu silahların terk edilmesi çağrısı yapıldı:

Dünyanın bir çok coğrafyasında, sınırlarımıza çok yakın bölgelerde, karşı kıyımızda savaşlar ve gözyaşları var. Yaşamı savunarak Soğuk Savaş yıllarından günümüze artmış olan nükleer tehdide dur demeliyiz.”

‘Nükleer kış insan neslini ve doğayı yok edebilir’

Dünya üzerinde bilinen 13 bin nükleer silahın sadece 250’sinin kullanımı ile 120 milyon insanın anında yaşamını yitireceği, oluşacak kıtlıktan ise 2 milyar insanın etkileneceği hesaplanıyor.

ABD ile Rusya arasındaki bir nükleer savaşta “nükleer kış” yaşanabileceğini ve 5-6 milyar insanın yaşamını yitireceğinin öngörüldüğünü hatırlatan Fındıklı Belediyesi, nükleer silahların insan neslini yok edebileceği ihtimaline işaret etti ve ekledi:

“Tabi bu dünya yalnız bizim değil. Ne kadar canlının yok olacağı ve doğamızın/dünyamızın ne hale geleceğini hayal bile edemeyecek boyutlarda olacağını unutmamamız gerekiyor. Nükleer silah sahibi ülkelerin; ilk önce kullanmama politikasını kabul etmesi ve açıklaması, sonrasında nükleer silahlarını anında kullanılabilecek konumdan çıkarmaları, yaşamımız için olmazsa olmazımız olmalıdır.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.