Köşe Yazıları

Hangi 1 Mayıs ?? Hangi Taksim ???

0

1 mayıs 1977 de yaşanan faili belli olayın üzerinden geçen 33.yıl sonra devlet bayramı kutlamak için Taksimi serbest bırakıyor. Kırmayın dökmeyin alın size Taksim diyor.

Yarın biliyoruz ki Taksim, kimi gruplar için kendilerini tartma, görme , güç gösteri adına yapabilmek adına önem taşıyor. O noktada var güçleri ile yarına hazırlanılıyor. 1 mayıs kimileri için dejavu biraz, kimileri için Taksim yitip giden düşlerini temsil eden gençlik biraz. Yarın 1977 Taksimini yaşayanlar kendileri ile ister istemez bir yüzleşme yaşayacaklar. Biliyoruz ki bu geç kalmış bir yüzleşme. Kimse çok memnun kalmayacak  sonuçtan , çünkü bir kere kendinizle karşılaştınız mı devamı gelir, bazen bu size mutluluk getirmez, aradan geçen yılları tamir etmek zordur, siz değişmişsinizdir, dünya değişmiştir. AKP olanca stratejik planlarıyla, önümüzdeki seçimler öncesi Anayasayı değiştirirken Alın SİZE TAKSİM diyerek bir hodri meydan yapmıştır. Bu da tıpkı diğer taktikleri gibi akıllıca kurnazca bir taktikdir kanımca.

Yarın 1 mayıs. Üzülerek şu gurur duyduğum taşralı kentimden biliyorum ki Taksim kazanılmıştır kimilerince amma velakin, işçi hakları bugün 33 yıl öncesinin gerisindedir. Bu ülkenin insanlarının iş güvencesi yoktur. Bu ülkede insanlar açlığa mahkum edilmektedir. Bu ülkede taşeronlaşmanın önü açılmış, işçiler insani denemeyen şartlarda çalışmaya köle edilmektedir. İşsizlik en vasıfsızından en vasıflına kadar ciddi bir sorundur. İnsanlar artık işten atılırken baştan imzalatılan belgeler sonucu kıdem ve ihbar tazminatı alamamaktadır. İşçiler bugün devlette bile çalışsa iş garantisi yoktur. Emeklilik yaşı uzatılarak sömürü boyutları artmıştır. 33 yıl içinde sol yada emekçi hareketi kazanımlarını alamadığı gibi bulunduğu noktanın çok daha gerisine düşmüştür. Bugün artık emekçiler yoksulluk sınırının altında yaşamaya ama iş verilirken bunu bir lütüf gibi patronların olduğu düzende yaşamaya mahkum edilmiştir. Üstelik işe alınırken MHP kadrolaşması gibi kimi politik grupların kamplaşmasının önüne geçilememektedir. Sendikaların varlığı ki artık yeniden sorgulanması gerekmektedir, 77 yılı ile aynı noktada değildir.

1 mayısı Sizler TAKSİM de kutlayabilirsiniz. 1 Mayıs sizlere göre Taksim verilen uzun mücadeleler sonucu kazanılmış bir başarı olabilir. Ama asıl savaş kaybedilmiştir. O yüzden Taksime çıkmak yetmez.  Kavganın içine dalmadıkça, yaşama toz olup, buhar olup karışmadıkça, yarın yanağından gayri imkansızlıkları paylaşmadıkça , ötesi masaldır.

Yarın 1 mayıs’ı AKfen’i pes ettiren Yuvarlakçaylılar’la, Karadenizlerle, Niğde Maden Köyü emekçileri ile ki gözaltına, yaralanmalara rağmen mücadelelerin de yılmıyor, onlarla kutlamak için yollara düşüyoruz. Ya Siz.

Emeğin, emekçinin günü kazanılmış zaferlerin olduğu gün kutlanacaktır. Herkese dostlukla.

You may also like

Comments

Comments are closed.