Dünya

Hamaney’den Moon’a çağrı

0

Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi’ne katılmak amacıyla İran’da bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Suriye konusunun ele alındığı görüşmede, İran lideri Suriye’deki krizin tek çözüm yolunun bu ülkedeki silahlı muhaliflere silah gönderilmesinin önünün kesilmesi olduğunu ifade etti.

Suriye’deki mevcut durumun ülke sınırlarından muhalif guruplara büyük oranda silah sağlanmasından kaynaklandığını söyleyen Hamaney, “Suriye devletinin elinde silah olması doğaldır çünkü her devlette olduğu gibi Suriye devletinin de bir ordusu var. Bu ülkedeki sorunun bir tek çözüm yolu var ve o da sorumsuz muhaliflere silah verilmesinin kesilmesidir. Tehlikeli bu plan devam ettiği sürece Suriye’deki durum değişmeyecek” diye konuştu.

İsrail’in ABD ve diğer güçlerce nükleer silahla donatıldığını söyleyen Hamaney, bunun bölge için büyük bir tehlike olduğunu ve BM’den bu konuda ciddi işler yapmasının beklenildiğini kaydetti.

İran liderinin aksine Ban Ki-Moon muhaliflerin yanı sıra Suriye devletine de silah gönderilmesinin durdurulması gerektiğini dile getirdi.

Genel Sekreter Moon, İran’dan güç ve nüfuzunu kullanarak Suriye’deki krizin çözümü konusunda yardımcı olmasını istedi.

Tahran’ın yürüttüğü nükleer programından da kaygı duyduğunu dile getiren Ban Ki-Moon, İran’dan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve 5+1 gurubuyla daha fazla işbirliği yapmasını istedi.

Ban Ki-Moon, Tahran’daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani ile de bir araya geldi.

DHA

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.