DünyaKadınManşet

İran’ın dini lideri Hamaney’den çizgi film kahramanları için başörtüsü fetvası

0

İran‘ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, çizgi film ve animasyon filmlerdeki kadın karakterlerin başörtüsü takması gerektiği yönünde bir fetva verdi.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim’in haberine göre Hamaney, Telegram kanalında kendisine yöneltilen “Animasyon filmlerdeki karakterler için başörtüsü gerekli mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Aslında bu tür bir varsayımsal durumda başörtüsü takmak şart olmasa da, başörtüsü takmamanın sonuçları düşünüldüğünde animasyonda da bunun yerine getirilmesi gerekir.”

Devrimden bu yana zorunlu

İran’da 1979’dan bu yana kadınların kamusal alanda başörtüsü takması zorunlu. ‘Ahlak polisi’ de sık sık sokaklarda başörtüsü denetimi yapıyor.  Geçtiğimiz ekim ayında, başı açık bir şekilde bisiklete binerken çekilmiş videosunu paylaşan bir kadın gözaltına alınmıştı.

Mart ayındaysa bir kadının başın ‘doğru’ örtmediği gerekçesiyle bir erkeğin saldırısına uğradığı görüntüler sosyal medyada tepki çekmişti.

Ancak İranlı kadınlar hem başörtüsünü saçlarının bir bölümü görünecek şekilde, gevşek takarak hem de saçlarını açtıkları çeşitli eylemler yaparak, tutuklanma pahasına bu zorunluluğu deliyor. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.