Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Halk Kazdağları için sokağa çıktı: Kaynaklarımız beşli çeteye peşkeş çekiliyor!

0
Kazdağları

ÇANAKKALE – Vahşi madencilik ve enerji santrali projeleriyle çevreye geri dönüşsüz zarar veren bir ekokırım suç mahaline dönüştürülmek istenen Kazdağları için yurttaş sokağa çıktı.

Bayramiç ve Çan‘a bağlı üç köyü haritadan sileceği öngörülen ve Bayramiç su havzası üzerinde patlatmalı 18 yıllık açık ocak olarak düşünülen Cengiz Holding‘e ait Truva Bakır A.Ş.’nin, Halilağa Bakır Madeni projesine karşı duran yurttaşlar, bilirkişi keşfinden önce, dün (3 Aralık) meydanlardan seslendi:

“Tüm yaşam hiçe sayılıp dağlarımız, köylerimiz, topraklarımız ve su kaynaklarımız beşli çeteye peşkeş çekiliyor.”

Kazdağları,

Halilağa Bakır Madeni projesinin 5 Aralık’ta yapılacak keşif öncesi tepkisini gösteren Kazdağları Ekoloji Platformu bileşenleri, Çanakkale merkezli sendika, oda, dernek ve siyasi parti temsilcileri, Çanakkale İskele Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Burada yapılan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi:

“Yöre halkının tüm itirazlarına ve projenin iptali için açtığımız ilk davayı kazanmamıza rağmen, Cengiz Holding, Bayramiç ve Çan ilçelerinin ortasında Hacıbekirler, Muratlar ve Halilağa köylerini haritadan silecek, 55 köyü etkileyecek, yörenin tüm su kaynaklarını tüketecek ve 600 hektar orman ve tarım arazisini yok edecek bakır madeni projesinde ısrar ediyor.”

Kazdağları,

“5 Aralık’ta, maden projesine karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ve yörede yaşayan 90 yurttaş ile birlikte açtığımız 2. davanın bilirkişi keşfi gerçekleştirilecek. Davacılar ve yaşam savunucuları olarak orada olacağız. Davayı bu kez de kazanacağımıza inanıyoruz.”

Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni alanında ağaç kesimleri sürüyor
Halilağa’da Cengiz Holding’in bakır madenine verilen ÇED olumlu kararı iptal!
Mahkemeden Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni için yürütmeyi durdurma kararı

Kazdağları,

‘Şirket başka maden ruhsatları için de başvuru yapıyor’

“Henüz dava süreci devam ederken şirket Çevre Etki Değerlendirme süreçlerinden kaçarak madene su sağlamak için DSİ ile yaptığı protokol kapsamında, gölet inşaatlarına ve Çan’ın can damarı olan Kocabaş Çayı’ndan su almak için kanal yapımı işlemlerine başlamış ve bu amaçla ağaç keserek ve arazi düzleyerek şantiye kurmuştur. Mahkeme kararı beklenmeden yapılan bu işlemler hukuka aykırıdır ve kabul edilemez. Ayrıca şirket yakın köylerde başka maden ruhsatları için de başvuru yapmakta yok edeceği alanı giderek genişletmek istemektedir.”

Kazdağları,

‘Şirket taraftar oluşturmak istiyor’

“Cengiz Holding’a ait olan Truva Bakır A.Ş.’nin kamuoyu yaratmak için daha önce yörede köylülere erzak kuponu dağıttığı, yemek organizasyonları yaptığı, köy muhtarlarını yanına almak için çeşitli geziler düzenlediği, kamunun yapması gereken altyapı işlerini yaptığı bilinmektedir. Şirket bu tür faaliyetleri ile bölgenin idam fermanı olan Halilağa Bakır Madeni Projesi için tepkileri sönümlendirmeyi, taraftar oluşturmayı amaçlamaktadır. Bayramiç Ziraat Odası’na yapılan drone bağışı da bu faaliyetlerden birisidir.”

Bayramiçliler maden şirketinden dron alan Ziraat Odası’na tepkili: Şirket taraftar oluşturmak istiyor

“Maden projesi için açılacak 200 metre derinliğindeki devasa çukur, maden 20 yıl sonra kapansa bile asit gölü olarak varlığını devam ettirecek. Ağır metallerle dolu zehir, su kaynaklarına ve toprağa karışacaktır. Tüm Bayramiç tarım havzasının tepesinde açılacak ölüm çukuruna hayır diyoruz. Bayramiç ve Çan ilçeleri ve köyleri geçimini, marka olmuş ürünleriyle, tarım ve hayvancılıkla sağlıyor.”

‘Asıl kamu yararı tarımı yaşatmaktır’

“Cengiz Holding’in rantı uğruna, geçim kaynağımızın, yaşam alanlarımızın, köylerimizin yok edilmesini kabul etmiyoruz. Eğer bu proje gerçekleşirse Ezine peynirini, Bayramiç beyazını, Çanakkale domatesini, Bayramiç elmasını unutmak gerekecek. Asıl kamu yararı tarımı yaşatmaktır.

İklim krizini, yazın kuraklık ve kışın aşırı yağışlar ve fırtınalarla giderek daha sert bir şekilde yaşıyoruz. İklim kriziyle mücadelede en büyük savunmamız orman varlığımızdır. 1 milyona yakın ağacın katledilmek istendiği proje alanı Kazdağları ekosisteminin bir parçasıdır. Kazdağları, 72’si endemik, 1400’ün üzerinde bitki türünün ve sayısız hayvanın yuvasıdır. Avrupa ve Asya kıtaları için bu inanılmaz büyük bir biyoçeşitliliktir. Ancak ne yazık ki gözümüz gibi korumamız gereken ve kaybedersek asla geri gelmeyecek bu zenginlik, maden şirketlerini karı için kurban ediliyor.”

‘Kazdağları’ndan defol Cengiz’

Bu kararı verenler kendi çocuklarının bile geleceğini düşünmüyor. Kazdağları halkı olarak bizler onların da çocukları için Kazdağları’mızı koruma mücadelemizden vaz geçmiyoruz. Kanadalı altın madeni şirketini 425 gün direnişle nasıl kovduysak, Cengiz Holding’i de Kazdağları’na sokmayacağız. Kazdağları’ndan defol Cengiz!”

You may also like

Comments

Comments are closed.