EkolojiManşetYerel

Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni alanında ağaç kesimleri sürüyor

0

Çanakkale Hacıbekirler Köyü yakınlarındaki Halilağa Bakır Madeni Projesi’ne karşı bölge halkının açtığı dava süreci devam ederken, ağaç kesimleri ve şantiye hazırlık çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, 95 davacı ile açılan dava sürerken şirketin tekrar başlattığı faaliyetin hukuksuz olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Hacıbekirler Köyü yakınlarında ağaç kesimleri ve yol genişletme çalışmaları başlamasının görülmesi üzerine, çalışmaların Cengiz Holding-Truva Bakır Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi’ne proses suyu temini amacıyla DSİ ile şirket arasında imzalanmış bir protokol kapsamında planlanan Hacıbekirler Göletleri ile ilgili olabileceği bilgisi ile, derneğimiz ve yöre köylüleri tarafından 12.07.2023 günü Çanakkale Devlet Su İşleri önünde basın açıklaması yapılmış, hukuki sürecin devam ettiği gerekçesi ile çalışmaların durdurulması ve göletler ile ilgili protokolün iptali istenmiştir.

Ardından, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Çanakkale İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nden söz konusu çalışma hakkında bilgi istenilmiş;  şifahi olarak alınan yanıtta her hangi bir tahsisin olmadığı belirtilmiştir. Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü ile dün yapılan görüşmede ise bölgede Hacıbekirler Göletleri için DSİ’ye ormanlık alan tahsisi yapıldığı ve ağaç kesim izni verildiği ancak maden alanı için kesim vb. başka bir izin verilmediği belirtilmiştir.”

Cengiz Holding, davası süren projesi için Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı

Ağaç kesilen alanın bir kısmı özel mülkiyet

Dernek çalışanları ve köylüler alana gittiklerinde çalışma yapılan yerin Halilağa Bakır Madeni Tesis alanı ile çakıştığını gördü. Yeniden Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü’ne gidilerek bilgi ve belge istendi. Buradaki görevliler, kesim alanı koordinatlarının tahsisleri ile uyumlu olduğunu, yani göletlerin şantiyesinin belirtilen alan olduğunu söyledi.

Kazdağları Derneği’nden yapılan açıklamada, “Çalışma yapılan alanın bir kısmı parsel sorgusunda özel mülkiyet olarak görülmektedir. Proje alanında kalan ancak orman statüsünde olmayan bir alan olduğu düşünülmektedir ancak ulaşım yolu ormanda kalmaktadır” denildi.

Çalışmaların Çan’da kurulu olan Mİ Yapı Madencilik araçları ile yapıldığı, şirketin referansları arasında ise  TÜMAD, ETİ Maden ve Ali Ağaoğlu‘nun bulunduğunu belirten aktivistler, proje ile ilgili mevcut yasal durumu da şöyle anlattı: ’

“Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin ÇED Olumlu kararı daha önce aralarında derneğimizin de yer aldığı 87 davacı ile 2021 yılında dava edilmiş ve dava kazanılmıştır. Ancak şirket 2009/7 sayılı genelge doğrultusunda yeniden ÇED süreci başlatarak ÇED Olumlu kararı almış, karara karşı yine aralarında derneğimizin de olduğu 95 davacı tarafından 2023’de 2023/449 Esas No ile dava açılmıştır. Dava süreci devam etmektedir.

Yürütmeyi durdurma talebimiz yerine getirilmemiştir ve henüz bilirkişi keşfi için de bir karar yoktur.

Henüz önünde kesinleşmiş bir yasal engel bulunmayan şirket hem göletlerle ilgili hem de proje alanındaki özel mülkiyete konu alanlar için tapu sahiplerine tebligat göndererek, kamulaştırma tehdidi ile birlikte pazarlık teklifinde bulunmuş, 1 Ağustos’ta yapılan görüşmelere katılan bazı köylülerden alınan bilgiye göre düşük teklif verilmesi nedeniyle köylüler arazilerinin satışını kabul etmediği öğrenilmiştir.”

Dernek tarafından DSİ’ye defalarca başvurarak, madenlere proses suyu sağlaması planlanan Hacıbekirler Göletleri ve Kocabaş Çayı’ndan göletlere su sağlayacak derivasyon kanalı ile ilgili protokolün ve tüm faaliyetlerin iptal edilmesi istendi, ancak buna yanıt verilmedi. Göletler için ise “ÇED Kapsam Dışı” kararı verildi.

Bölge halkı, suç duyurusunda bulunacaklarını ve Cengiz Holding’e Kazdağları’nda geçit vermemek için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.