Haiti’de deprem sonrası kolera salgını önlenemiyor

Karayip Denizi'nde bir ada ülkesi olan Haiti Cumhuriyeti'nde depremden 10 ay sonra ortaya çıkan kolera salgınında ölü sayısı 220'ye çıktı.

Karayip Denizi’nde bir ada ülkesi olan Haiti Cumhuriyeti’nde depremden 10 ay sonra ortaya çıkan kolera salgınında ölü sayısı 220’ye çıktı. 7.0 şiddetindeki depremde de resmi rakamlara göre 200 bin kişi hayatını kaybetmişti. Küba’nın doğusunda yer alan ülkenin nüfusu yaklaşık 10 milyon. Eski bir Fransa sömürgesi olan Haiti, Kuzey ve Güney Amerika’da Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra bağımsızlığını ilân eden ikinci ülke. Buna karşılık, bugün Batı Yarımküre’nin en fakir ülkesi ve yönetimsel karmaşa durumu halen devam etmekte.

Yetkililer, ülkenin kuzeyindeki birçok bölgede ortaya çıkan kolera vakalarının başkent Port-au-Prince’e de ulaştığını; burada da 5 vaka teşhis ettiklerini söylediler. Önceki açıklamalarında ölü sayısını 208 olarak iddia eden yetkililer, yaklaşık 3000 kişinin de hastanelerde tedavi altında olduğunu söylemişlerdi. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün İspanya birimi de, Sant Marc kentinde bir enfeksiyon ile mücadele merkezi kurdu.

Karayipler bölgesinde yüz yıldır ilk defa kolera bu denli büyük oranda ölümlere yol açıyor. Kolera genellikle kirli su ya da bu sularla yıkanmış gıdalar aracılığı ile yayılıyor. Bu yüzden kanalizasyon veya su arıtım tesislerindeki herhangi bir hasar veya yanlış uygulama, koleranın büyük çapta bir alana kısa sürede yayılmasına yol açabilir. Aslında basit bir tedaviye sahiptir ama tedavi edilmezse de %50 oranında ölümle sonuçlanabilir. Her yıl 100.000’in üstünde insan kolera hastalığı yüzünden ölüyor. Gelişmiş ülkelerde kolera salgınları artık yaşanmazken, temiz suyu bulmanın zor olduğu ve kanalizasyon sistemlerinin tam olarak gelişmediği ülkelerde büyük çaplı kolera salgınları yaşanabilmekte.

Depremin olduğu günlerde Türkiye’nin Haiti halkına elinden gelen katkıyı yapacağını belirten Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ”İlk fırsatta 1 milyon dolar nakdi para yardımı sağlayacağız.” demişti. 1 milyon dolar ile, İstanbul Boğazı’ndan bir yalı almak  mümkün olmayabiliyor. (Yeşil Gazete, AA)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR