Ekolojiİklim KriziManşet

[22 Mart Dünya Su Günü] Guterres’ten suyu koruma çağrısı: Can damarımız damla damla zehirleniyor

0
Fotoğraf: BM

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Su Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada suyun önemine değinerek temiz suya erişimin sürdürülebilir ve eşit bir şekilde sağlanması ve korunması için çağrıda bulundu.

22-24 Mart tarihleri arasında ABD‘nin New York kentinde düzenlenen BM Su Konferansı‘nın başlangıcını da belirleyen güne ilişkin yazılı açıklamada bulunan Guterres, suyun dünyanın “can damarı” olduğunu ve sağlık ve beslenmeden eğitime ve altyapıya kadar insan hayatı, ulusların ekonomik gelişimi ve refah için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Antonio Guterres, “Ancak bu değerli can damarı damla damla kirlilikle zehirleniyor ve vampirvari aşırı kullanımla kuruyor ve su talebinin on yılın sonuna kadar arzı yüzde 40 oranında aşması bekleniyor” uyarısında bulundu.

‣ Küresel tatlı su ihtiyacı, 2030’a kadar sağlanabilen suyu yüzde 40 aşacak

İklim değişikliğinin suyun doğal döngüsüne zarar verdiğini hatırlatan BM Genel Sekreteri, “sera gazı kirliliğinin” tüm zamanların rekor seviyelerine yükselmeye devam ettiğini ve dünyanın iklimini tehlikeli bir hale getirdiğini kaydetti. Guterres, “Bu, suyla ilgili felaketleri, salgın hastalıkları, su kıtlığını ve kuraklığı kötüleştirirken altyapıya, gıda üretimine ve tedarik zincirlerine zarar veriyor” diye ekledi.

‣ Dünyada içme suyuna erişim iklim değişikliği nedeniyle zorlaşıyor
‣ 2022 su raporu: Küresel ısınma su döngüsünü değiştiriyor

‘Dünya Su Günü, bir hatırlatıcı’

Dünya Su Günü’nün bu başarısızlıkların güvenli su ve sanitasyona erişimi olmayan milyarlarca insan üzerindeki maliyetini hatırlatıcı rol oynadığını aktaran Antonio Guterres, günün insanlığın can damarını şimdiki ve gelecek nesiller için korumak ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmak ve yönetmek için bireysel ve kolektif rollerimizi hatırlattığını belirtti.

BM Genel Sekreteri şunları kaydetti:

Dünya üzerindeki her 100 kişiden 25’i tüm suyunu açık akarsu ve göletlerden alıyor, aksi takdirde güvenliği şaibeli suları satın almak için yüksek fiyatlar ödüyor. Bu 100 kişiden 22’si tuvalet ihtiyaçlarını açık alanlarda gideriyor ya da kirli, tehlikeli ya da bozuk tuvaletleri kullanıyor. Ve 44’ü, atık sularının arıtılmadan tekrar doğaya aktığını ve feci sağlık ve çevresel sonuçları olduğunu görüyor. Kısacası, dünyamız 2030 yılına kadar herkes için güvenli bir şekilde yönetilen su ve sanitasyon hedefimize ulaşma yolundan dramatik -ve tehlikeli- bir şekilde sapmış bulunuyor.

Fotoğraf: VinayPanjwani / BM

‘Kaybedecek bir saniyemiz bile yok’

Guterres, BM Su Konferansı’nı “ulusal hükümetler, yerel ve bölgesel yönetimler, işletmeler, bilim insanları, gençler, sivil toplum kuruluşları ve topluluklar için güçlerini birleştirmek ve temizliğe ulaşmak adına herkes için temiz su ve sanitasyon çözümlerini birlikte tasarlamak ve bunlara yatırım yapmak için kritik bir an” olarak niteledi.

‣ Su Politikaları Uzmanı Yıldız: Kuraklık şiddetlenirse sanayi faaliyetleri de sekteye uğrayabilir
‣ Hidrobiyolog Dr. Kesici: Kuraklıkla mücadele kapsamında su kanunu çıkarılmalı

Hükümetler, işletmeler ve yatırımcıların sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlamak için çok daha cesur adımlar atması gerektiğini ve bunun için G20‘nin öncülük etmesi gerektiğini vurgulayan Guterres, “Gelişmekte olan ülkeleri her adımda desteklerken fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı kırmalı ve yenilenebilir enerjiyi benimsemeliyiz” çağrısını yineledi.

Antonio Guterres, çağrısına şunları ekledi:

“Kaybedecek bir saniyemiz bile yok. 2023’ü insanlığın can damarı için dönüşüm ve yatırım yılı yapalım. Herkesin suya eşit erişimini korumak, sürdürülebilir bir şekilde yönetmek ve sağlamak için harekete geçelim.”

su

Fotoğraf: Bram Janssen / AP

BM Su Konferansı

Hollanda ve Tacikistan‘ın ev sahipliğinde iki gün boyunca birçok etkinlikle sürecek olan BM Su Konferansı 22 Mart Dünya Su Günü’nde başladı.

Konferansın açılışı BM Genel Sekreteri Guterres, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman‘ın katılımıyla gerçekleştirildi.

‣ Dünyanın su kaynakları kuruyor

BM’nin ilk Su Konferansı niteliğini taşıyan organizasyon, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri çerçevesinde “suyu daha iyi anlama, suya daha fazla değer verme ve yönetme” bilincini artırmayı ve uluslararası mutabakat sağlanarak su ile ilgili hedeflere ulaşımı teşviki amaçlıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.