Yeşeriyorum

Gürcistan'da Savaştan İki Yıl Sonra 'Normalleşme' Özlemi / Tom Esslemont

0

Rusya ve Gürcistan liderleri birbirlerini, Kafkaslar’da bundan iki yıl önce Ağustos ayında, Gürcistan’ın Güney Osetya bölgesi konusunda çıkan savaşı başlatan taraf olmakla itham ediyor.

Gürcistan lideri Saakaşvili

Aradan geçen iki yılın ardından Gürcülerin Rusya hakkındaki düşünceleri karmaşık.

Savaşta Rus tankları Gürcistan’a girmiş, Gürcistan uluslararası destek talep etmişti. Sonunda belki anlayış değilse de barış galip geldi.

Savaş sınırları da fiilen değiştirdi.

Gürcistan’ın orta kesimlerinde bulunan Nikolas Baraşvili adlı bir Gürcünün köyü, savaştan sonra bir sınırla Güney Osetya’dan ayrılmış.

İki yıl önce, Ağustos 2008’de, Güney Osetya’da şiddetli çarpışmalar yaşanmıştı.

Güney Osetya sınırı, Nikolas Baraşvili’nin çalıştığı yerin sadece 500 metre uzağında.

Baraşvili durumu şöyle açıklıyor:

“Bazılarımız tarlalarımızı işleyebiliyoruz. Ama bazı arkadaşlarımız tarlalarına gidemiyor. Tarlaları Güney Osetya’da. Artık oralara gitmek çok tehlikeli. Orada akrabalarımız var. Ama gidersek, Güney Osetyalılar ya da Ruslar bizi tutuklayabilir.”

Güney Osetya sınırının iki tarafında da sıkı güvenlik önlemleri var. Askerler sürekli devriye geziyor.

Bu önlemler, bir ara sık sık roket saldırılarının düzenlendiği bölgeye sükunet getirmiş. Ama Gürcistan hükümeti ve Rusya arasındaki karşılıklı sert suçlamalar eskisi gibi devam ediyor.

Güney Osetya’nın statüsü konusunda taraflar taban tabana zıt şeyler savunuyor.

Bu farklılık da hem Güney Osetya hem de Abhazya konusunda uzlaşmaya varılması ihtimalini neredeyse imkansız kılıyor.

Dahası Rusya’ya yakın duran Gürcü siyasetçiler hemen “hain” olarak niteleniyorlar.

TV’deki şaka

Mart ayında İmedi adlı hükümet yanlısı bir televizyon kanalı, Rus birliklerin Gürcistan’ı yeniden işgal ettiğine dair bir haber yayımladı. Haber şaka amaçlı yayımlanmıştı. Ama halk arasında büyük paniğe neden oldu.

Savaşın izlerinin bu kadar canlı olduğu bir ülke için bu sürpriz sayılmaz. Haberi Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvilili’nin, Moskova’yla yakınlaşma arayışında olan, Zurab Nogaydeli gibi muhalif siyasetçileri kötülemek için yaptırdığı öne sürüldü:

Nogaydeli şunları söylüyor:

“Bence bu tamamen geri tepti. Gördüğünüz gibi hala buradayım. Mücadeleye devam edeceğiz ve kimin kazanacağını göreceğiz. Aramızdaki sorunları konuşmaya başlamalıyız. Gürcistan halkının çoğunluğu hiçbir şart öne sürmeden Rusya’yla müzakerelere başlanmasından yana.”

Turizmde canlanma

Ağustos 2008’de Gürcülerin büyük bir çoğunluğu başkent Tiflis’ten kaçıp Karadeniz kıyılarına gitmişti.

Savaştan sonra turizm canlanmaya başladı.

Deniz kıyısında çalan Rus müziği güneşe hasret turistlerin sesine karışıyor.

Kıyıda, Ukrayna’dan, Belarus’tan, Ermenistan’dan ve Rusya’dan turistler var. Herkes gerginlikten uzak kaynaşmış durumda.

Kilometrelerce uzakta, at arabasıyla samanlarını taşıyan Nikolas Baraşvili de Osetya’da sınırın kalkacağı, Gürcüler, Ruslar ve Osetlerin uyum içinde yaşayacağı günlerin hayalini kuruyor.

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.