DünyaHayvan HaklarıManşet

Güney Kore’de köpek eti yasağına karşı yetiştiriciler sokağa döküldü

0

Köpek etinin yenmesini resmen yasaklamaya hazırlanan Güney Kore’de, köpek yetiştiren yaklaşık 200 çiftçi başkent Seul’deki başkanlık ofisinin önünde eylem düzenledi. Yüzlerce yıllık tartışmalı geleneğin yasaklanmamasını isteyen çiftçiler ile polis arasında çatışma çıktı.

Çiftçiler, içinde kafeste tutulan köpeklerin bulunduğu kamyonlarla başkanlık ofisinin önündeki yolu kesmek istedi. Battaniyelerle kapalı kafesleri inceleyen polis üç kişiyi gözaltına aldı.

Eylemi düzenleyen grubun temsilcisi Ju Yeong-bong, siyasetçilerin bir sektörü kapatmaya veya insanların ne yiyeceğine karışma hakkı olmadığı görüşünü dile getirerek, bazı ülkelerde köpek etinin hâlâ yendiğini söyleyerek yasağın getirilmemesi gerektiğini savundu.

Güney Kore’de köpek yemek yasaklanıyor

Kore Köpek Eti Çiftçileri Derneği, ayrıca Seul’deki hükümet simgelerinin ve milletvekilli evlerinin yakınına 2 milyon köpeğin serbest bırakmayı planladıklarını da açıkladı.  

Derneğin başkanı Joo Young-bong geçen hafta bir radyo programında “Çiftçilerin muhalefetinin ne kadar büyük olduğunu sorarsanız, yetiştirdiğimiz 2 milyon köpeği serbest bırakmaktan bahsediyoruz” dedi,  

Genç Koreliler de yasağın yanında

Kore Yarımadası’nda köpek eti yemek, yaz sıcağına karşı faydalı olduğu inancıyla yüzlerce yıllık bir gelenek. Ancak yurt dışından yöneltilen eleştirilerin yanında,  genç Koreliler de bu geleneğe karşıt. Uzmanlar, köpek etinin artık daha çok yaşlılar tarafından tüketildiğini ve belirli restoranlarda servis edildiğini söylüyor.

Hükümet yetkililerine göre de ülkede binden fazla yetiştirme çiftliği ve 34 mezbahanın yanı sıra köpek eti sunan yaklaşık 1.600 restoranın bulunuyor. Sektör temsilcileri, sayıların çok daha büyük olduğunu ve tahmini 3.500 çiftliğin ve 3.000 restoranın yasağın uygulanması durumunda kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Human Society International tarafından yaptırılan 2023 Nielsen anketine göre , Güney Korelilerin yüzde 86’sı artık köpek eti yemek istemiyor, yüze 57’si köpek eti tüketiminin yasaklanmasını destekliyor. Geçtiğimiz yıl Gallup Kore’de yapılan bir ankette de ankete katılanların %64’ünün köpek eti tüketimine karşı olduğunu gösterdi. Ankete katılanların sadece yüzde sekizi son bir yıl içinde köpek yediği söyledi. Bu oran, 2015’te yüzde 27 seviyesindeydi.

Yasak kararı ise Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un hükümeti tarafından, üç yıllık bir geçiş süreci çerçevesinde ve işlerinden olacak kesimlere mali destek vaadiyle geçen hafta açıklanmıştı. Parlamentoda çoğunluğu oluşturan muhalefet partileri de karara destek verdi.

Çiftçiler ise ilgili yasanın hazırlanması sürecinden dışlandıklarını ve kendilerine vaat edilen mali desteğin yeterli olmadığını savunuyor.

Köpek eti yenmesine açıkça karşı çıkan ve sokak köpeklerini sahiplenmesiyle bilinen first lady Kim Keon Hee de, yasağın geri çekilmesini isteyen çiftçilerin hedefinde.

51 milyon nüfuslu Güney Kore’de altı milyondan fazla evde evcil hayvan olarak köpek bulunuyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.