KadınManşet

Gülistan Doku dosyasının tek şüphelisi altı aydır ortada yok

0

Dersim‘de 5 Ocak 2020’den beri haber alınamayan Gülistan Doku‘nun kaybolmadan önce son görüştüğü kişi olan Zeynal A.‘nın, adli kontrolle serbest kalmasına rağmen altı ay 15 gündür imza atmaya gitmediği ortaya çıktı.

Doku dosyasındaki tek şüpheli olan Zeynal A. ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçuyla 15 günde bir imza atma şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılmıştı. Şüphelinin adli kontrol şartının adreslerinde olmadığı, telefonuna ulaşılamadığı için tebliğ edilemediği öğrenildi. Yazı adresine ulaşamadığı için de bu süre içinde ne polis merkezine gidip imza atmış ne de verdiği adreste bulunmuş. Zeynal A.’nın telefonları da kapalı.

Gülistan Doku’nun kaybolmasından sorumlu tutulan Abarakov gözaltına alındı
Kadınlar sormaktan vaz geçmiyor: 500 gün geçti, Gülistan Doku nerede?
Gülistan Doku soruşturması: Şüpheli vali ve yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gitmiş

Zeynal A, gözaltına alındıktan sonra  18 Mart’ta adli kontrolle serbest kalmıştı. Adli kaynaklar, adli kontrol tebliğ yazısının aynı tarihte Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı‘na bildirildiği, ancak Alanya emniyetinin adresini bulamaması ve Zeynal A.’nın telefonlarına ulaşamadığı için tebliği yapamadığı öğrenildi. Ayrıca Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın adli kontrol tebliğinin bu kişiye ulaştırılması için üç kez ayrı tarihlerde yazı yazdığı belirtildi.

Av. Çimen: Soruşturma bin günü aştı, hala eksikler var

Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, kararın üzerinden yedi ay geçmesine rağmen hala uygulanmadığına dikkat çekerek, “Emniyete gönderilen yazıda baş şüphelinin telefonuna ulaşılamadığı, adres bilgilerinin yetersiz olduğu ortaya çıktı. Böyle bir tutanak da dosyamıza girmiş oldu. Biz bu aşamada da tedbirin yetersiz kalacağını, kişiye ulaşılamayacağını, baş şüphelinin kaçma şüphesinin bulunduğunu söylemiştik. Bu tezimizin de doğru olduğu ortaya çıkmış oldu” dedi.

Soruşturmanın bininci gününü aştığını ve sağlıklı yürütülmediğini kaydeden Çimen, şu bilgileri verdi: “Henüz biz şüphelinin cep telefonu üzerindeki bilirkişi incelemesini tamamlayamadık. HTS raporları üzerinde veri çalışmasını tamamlayamadık. Soruşturmamız gerçekten de akamete uğramış durumda, bu soruşturmanın bir an önce etkin bir şekilde, sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını bekliyoruz.”

Aile: Yurt dışına kaçtıysa sorumlusu kim olacak?

Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku ise kardeşinden 1.021 gündür haber alamadıklarını hatırlattı:

“Dosyanın şüphelisi Zeynal A.’ya adli kontrol şartıyla serbest bırakılma kararı çıkartılmıştı. Zeynal’ın yedi aydır hiçbir yerde imzası yok. Türkiye’de mi yoksa kaçtı mı bilmiyoruz. Antalya Emniyeti yedi aydır ulaşamamış, ‘Adresini bilmiyoruz, telefonlarına ulaşamıyoruz’ diyorlar. Normal olarak gözaltı kararı çıkmıştı ve evinden almışlardı. O adrese neden gitmediler ya da tebligat yazısını kapıya neden asmadılar? Türkiye’de adli kontrol şartı olan bir kişiye nasıl yedi aydır tebligat yapılmaz? Zeynal’a zaman mı kazandırıyorlar? Yurt dışına kaçsaydı bunun sorumlusu kim olacaktı? Ben 1012 gündür ‘Gülistan Doku nerede?’ diyorum, vicdanı olanlar da bu sesi duysun”.

Ne olmuştu?

Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu’na geri dönmemişti. MOBESE görüntülerinde okuldan çıktıktan sonra bindiği minibüsten indikten sonra bir daha izine rastlanamayan genç kadın için ailesi ve kadın örgütleri barajın boşaltılmasını istemişti.

Doku için suda başlatılan ilk arama çalışmaları 6 Temmuz’da durduruldu. Ailenin talebi üzerine 22 Temmuz’da gerçekleştirilen su tahliye çalışmaları sonucunda baraj suyu minimum seviyeye düşürülerek tekrar su altı arama çalışmaları başladı.  18 Ağustos ise, Doku’ya dair herhangi bir ize ulaşılamadığı için arama çalışmaları tekrar sonlandırıldı. 

Doku ailesinin kızlarının kaybından sorumlu tuttukları ve tutuklanmasını istedikleri Zeynal Abarakov‘un ise ifadesi alınarak, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.