ManşetKadınTürkiye

Gülistan Doku’nun kaybolmasından sorumlu tutulan Abarakov gözaltına alındı

0

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin soruşturma kapsamında Doku’nun görüştüğü son kişi olduğu tespit edilen  Zeynal Abarakov gözaltına alındı.

AA’nın aktardığına göre; Abarakov, başsavcılığın talimatıyla Antalya‘nın Alanya ilçesinde gözaltına alındı. Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürülen Zeynal Abarakov’un ifadesinin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden soruşturmanın yürütüldüğü Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığınca alınacağı öğrenildi.

Ne olmuştu?

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku‘dan, 5 Ocak 2020 tarihinde kaldığı yurttan ayrılmasının ardından haber alınmamasının üzerinden iki yıl geçti.

Gülistan Doku, olay günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu’na geri dönmemişti. Aile memleketleri Diyarbakır’dan Tunceli’ye gelerek 6 Ocak 2020’de emniyete kayıp başvurusunda bulunmuştu.  MOBESE görüntülerinde okuldan çıktıktan sonra bindiği minübüsten indikten sonra bir daha izine rastlanamayan genç kadın için ailesi ve kadın örgütleri barajın boşaltılmasını istemişti.

Doku için suda başlatılan ilk arama çalışmaları 6 Temmuz’da durdurudu. Ailenin talebi üzerine 22 Temmuz’da gerçekleştirilen su tahliye çalışmaları sonucunda baraj suyu minimum seviyeye düşürülerek tekrar su altı arama çalışmaları başladı.  18 Ağustos ise, Doku’ya dair herhangi bir ize ulaşılamadığı için arama çalışmaları tekrar sonlandırıldı. 

Doku ailesinin kızlarının kaybından sorumlu tuttukları ve tutuklanmasını istedikleri Zeinal A. ise ifadesi alınarak serbest bırakıldı.

Soruşturmayı yürüten Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Doku’nun soruşturma dosyası kapsamında Erzincan, Bingöl, Elazığ ve Erzurum gibi çevre illerin cumhuriyet savcılıkları ve kolluk birimlerine talimat yazısı göndermişti. Başsavcılık, söz konusu talimat yazısında, soruşturmaya esas olarak, 5 Ocak 2020’den itibaren savcılıklar ve kolluk birimlerinden kimliği tespit edilemeyen buluntu kadın cansız bedenleriyle ilgili soruşturma kaydı ve müracaatın bulunup bulunmadığına ilişkin evrak talep etmişti.

Soruşturma kapsamında savcılıkça Doku’nun son görüştüğü kişi olan Zeynal Abarakov ve genç kızın son görüştüğü diğer kişilerin bilgisine başvurulmuştu.

Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku, kayıp kızı için TBMM‘de araştırma komisyonu kurulması çağrısında bulunmuştu.

Anne Bedriye Doku, “AKP milletvekillerine sesleniyorum; Gülistan’a bir komisyon kursun. CHPMHPHDP, İYİ Parti ‘tamam’ dedi; bir AKP kaldı. Ben onlara rica ediyorum, minnet ediyorum. Başınızı yastığa koyuyorsunuz ya ‘Bu anne nasıl yatıyor’ diye düşünün. Allah şahidim olsun, yemekle gözyaşını beraber yiyorum” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.