ManşetKadınTürkiye

Gülistan Doku’nun babasından dönemin valisi Tuncay Sonel dahil iki isme suç duyurusu

0

Dersim‘de 5 Ocak 2020’den bu yana haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun babası Halit Doku, soruşturmanın baş şüphelisi Zainal Abarakov‘un dönemin valisi Tuncay Sonel ve diğer yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderildiğinin ortaya çıkması üzerine suç duyurusunda bulundu.

Doku’nun kaybolmasında baş şüpheli olan Abarakov’un annesi Cemile Yücer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi‘ne (CİMER) dilekçe yazdı. Anne Yücer’in dilekçesinde oğlu Abakarov’un dönemin valisi Tuncay Sonel ve diğer yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdiğini ancak olayın ortaya çıkmasından sonra oğlunu tekrar Türkiye’ye getirdiğini belirtti.

Yücer dilekçesinde, “Ben oğlumu olaydan yani sosyal medyada yayılmadan önce vali ve yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdim. Olay biraz medyaya çıkmaya başlayınca Sayın İçişleri Bakanımız bize rica etti. ‘Gelsin oğlunuz buraya yoksa olayları başlatacaklar, getirin Türkiye’ye’ dedi. Biz de onu kırmadık getirdik. Lütfen Sayın Cumhurbaşkanım bizim yurtdışı yasağımızı kaldırın biz bu ülkeden gitmek istiyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Ferit Aslan’ın Medyascope‘tan aktardığına göre, Gülistan Doku’nun babası Halit Doku ise Tunceli savcılığına giderek dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’den şikayetçi oldu. Şikayetinde Tuncay Sonel’in, baş şüpheli Zainal Abarakov’un kentten gitmesine engel olması gerekirken aksine kentten ayrılmasına izin verdiğini belirten Doku, “Bizi bu karanlıkta bırakıp Zainal Abarakov’u yurtdışına gönderdi” dedi:

‘Bizi dinlemeyip hep kızımızın intihar ettiğini söyledi’

“Ben iki yıldır kayıp olan Gülistan Doku’nun babasıyım. Kızımın kayıp haberini aldığım gün Tunceli iline geldim. Dönemin Valisi Tuncay Sonel ile görüştüm. Kızımın intihar ettiğini söyledi. ‘Kızının bedenini vereceğim’ deyip iki yıldır bizi bu şekilde bekletti.

Baş şüpheli Zainal Abarakov’un, kızımı 4 Ocak 2020 tarihinde gece darp ettiğini ve sabah tekrardan Zainal’ın Gülistan’a bağırıp kaba kuvvet uyguladığını, bu durumun kamera kayıtlarında mevcut olduğunu, kızımın en son Zeynel Abarakov ile görüştüğünü, bu son görüşmeden sonra kızımdan bir haber alamadığımı defalarca Tuncay Sonel’e anlatmama rağmen bizi dinlemeyip hep bize kızımızın intihar ettiğini, bize kızımızın bedenini vereceğini söyleyip bizi bu karanlıkta bırakıp Zeynal Abarakov’u yurtdışına gönderdi.

‘Gidip telefonu dahil bütün olası delilleri ortadan kaldırmıştır’

Baş şüpheli Zainal’ın annesi Cemile Yücer, Cumhurbaşkanına CİMER üzerinden bir dilekçe yazıp oğlunu Rusya’ya Tuncay Sonel ve yetkililerin gönderdiğini belirtti. Dönemin valisi Tuncay Sonel, şüpheli veya şüphelilerin yargılanıp sorgulanması gerekirken baş şüpheli olan Zeynel Abarokov’un kentten gitmesine izin verdi. Abarokov isimli şahıs Rusya’ya gidip telefonu dahil bütün olası delilleri ortadan kaldırmıştır. Bu durumu Tuncay Sonel bilmesine rağmen görevini bu şekilde kötüye kullanıp kızıma ulaşmamdaki bütün yolları kapamıştır. Bunun nedenini bilmek istiyoruz. Tuncay Sonel isimli şahıstan davacı ve şikayetçiyim.”

Ne olmuştu?

Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu’na geri dönmemişti. MOBESE görüntülerinde okuldan çıktıktan sonra bindiği minübüsten indikten sonra bir daha izine rastlanamayan genç kadın için ailesi ve kadın örgütleri barajın boşaltılmasını istemişti.

Doku için suda başlatılan ilk arama çalışmaları 6 Temmuz’da durdurudu. Ailenin talebi üzerine 22 Temmuz’da gerçekleştirilen su tahliye çalışmaları sonucunda baraj suyu minimum seviyeye düşürülerek tekrar su altı arama çalışmaları başladı.  18 Ağustos ise, Doku’ya dair herhangi bir ize ulaşılamadığı için arama çalışmaları tekrar sonlandırıldı. 

Doku ailesinin kızlarının kaybından sorumlu tuttukları ve tutuklanmasını istedikleri Zeinal Abarakov‘un ise ifadesi alınarak serbest bırakıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.